Comisia de revizuire aduce modificări la capitolul Justiţie
Comisia de revizuire a Constituţiei a eliminat competenţa exclusivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a judeca speţele parlamentarilor.
Articol de Bogdan Isopescu, 17 Iunie 2013, 18:40
Comisia de revizuire a Constituţiei face ultimele modificări la capitolele "Justiţie" şi "Administraţie publică locală".
A fost eliminată competenţa exclusivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a judeca speţele parlamentarilor, urmând ca cercetarea acestora să poată fi realizată de instanţe comune. Au fost aduse modificări şi în ce priveşte funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, între care reducerea mandatului membrilor CSM.
Comisia a hotărât ca secţia de judecători şi cea de procurori din cadrul CSM să gestioneze separat problemele de carieră, judecătorii vor decide pentru judecători şi procurorii pentru procurori.
Senatorul PSD, Toni Greblă a avertizat că prin această separare vor fi însă excluşi de la decizii reprezentanţii societăţii civile din CSM.
"Societatea civilă este exclusă din start de la numiri şi apoi de la gestionarea carierei profesionale. Ce mai face plenul în afară de asta?", spune Toni Greblă.
Noul text constituţional prevede scăderea mandatului membrilor CSM la patru ani, însă creşte numărul membrilor propuşi de societatea civilă cu doi.
Preşedinte CSM "din rândul judecătorilor"
Pe de altă parte, senatorul PNL Tudor Chiuariu specifica faptul că preşedintele CSM nu poate proveni decât din rândul judecătorilor.
"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Justiţia e făcută de către instanţele judecătoreşti. Nu avea cum niciodată, în spiritul acestei Constituţii, ca altcineva decât un judecător să fie preşedintele CSM", spune Tudor Chiuariu.
Comisia a reluat discuţia asupra a două amendamente care vizează legislativul.
În primul rând, orice persoană fizică sau juridică va fi obligată să se prezinte la audieri în Parlament, dacă este chemată, însă doar cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat.
Cel de-al doilea prevede că parlamentarii vor fi judecaţi ca toţi ceilalţi cetăţeni de către instanţele competente material, nu doar de anumite instanţe.
Ambele amendamente au fost adoptate.
În fine, Comisia revenea pentru a treia oară să discute şi despre discriminare şi adopta în sfârşit amendamentul care condamnă orice tip de discriminare, inclusiv pe cea bazată pe orientare sexuală.