Comemorarea Revoluţiei Române din 1989
Începem, luni, o săptămână în care în centrul atenţiei se va afla comemorarea Revoluţiei Române din 1989.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Decembrie 2019, 08:03
Începem, luni, o săptămână în care în centrul atenţiei se va afla comemorarea Revoluţiei Române din 1989.
La fel ca acum 30 de ani, primele evenimente au loc la Timişoara, oraşul din care a pornit revoluţia ce a răsturnat regimul comunist din România.
Duminică au avut loc mai multe manifestări dedicate momentului în care, acum 3 decenii, în faţa casei pastorului reformat László Tőkés, s-a aprins scânteia Revoluţiei.
Reporter Alina Bujancă: "Mai mulţi revoluţionari au participat, aseară, la Marşul Libertăţii, reconstituind traseul pe care au pornit, în urmă cu 30 de ani, din Piaţa Maria, locul în care se aprinde scânteia revoluţiei, până în Piaţa Victoriei, unde Timişoara a fost declarată primul oraş liber de comunism din România.
Aceştia au rememorat zilele de foc în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane, circa 400 au fost rănite, iar 1.000 arestate.
Istoricul Adrian Kali îşi aminteşte cum a trăit revoluţia pe străzile Timişoarei: "Un măcel, proteste înecate în sânge, morţi, răniţi, distrugeri, lacrimi de bucurie pentru noua Românie care se năştea atunci din sânge şi din cenuşă."
Foştii revoluţionari şi-au exprimat nemulţumirea că nu au fost pedepsiţi toţi vinovaţii pentru crimele din decembrie '89, dar şi recunoştinţa că, prin faptele lor, au contribuit la căderea comunismului, Viorel Sas, ca şi Ioan Savu.
"Cum vedeţi după 30 de ani revoluţia română?"
Viorel Sas: "Neterminată.
Din păcate, multe lucruri încă trenează.
Unul dintre ele, extrem de dureros, este cel al pedepsirii vinovaţilor de încercarea de reprimare a revoluţiei şi de morţii de după fuga lui Ceauşescu, când toate instituţiile de represiune ale statului au declarat, prin conducătorii lor, că sunt de partea revoluţiei."
Ioan Savu: "Atunci, în decembrie '89, stând în Piaţa Victoriei în genunchi 100.000 de oameni sau mai mult, am căpătat dimensiunea libertăţii noastre."
La manifestările comemorative care vor continua luni şi-a anunţat participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care va depune o coroană de flori la Cimitirul Eroilor, va participa la aprinderea "Candelelor nemuririi" în Piaţa Victoriei, şi la un spectacol dedicat Revoluţiei Române."