Comasarea alegerilor, "prin asumarea răspunderii"
Coaliţia de guvernare a decis ca executivul să-şi angajeze răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale în 2012 şi pe un proiect de lege privind promovarea magistraţilor la ICCJ.
Articol de Ionuţ Dragu, 05 Decembrie 2011, 11:06
Guvernul îşi va angaja răspunderea, până de Crăciun, pe legea privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale în 2012, a afirmat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
El a precizat că varianta asumării ar putea fi adoptată de guvern şi pentru un proiect de lege privind promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi la Parchet General.
Anunţul Coaliţiei a fost criticat de opoziţie, care avertizează că ar putea depune o moţiune de cenzură.
Reprezentanţii USL vor decide în şedinţa de luni ce măsuri vor lua în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de comasare a alegerilor din 2012, varianta cea mai vehiculată fiind depunerea unei moţiuni de cenzură.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a pus în dezbatere publică pe 2 decembrie, timp de zece zile, proiectul de lege privind organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare din 2012.
Reducere a cheltuielilor de personal "cu aproximativ 20 de milioane de euro"
Desfăşurarea concomitentă a alegerilor generale va presupune o infrastructură electorală comună, precum birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică, iar costurile de personal ar fi înjumătăţite, de la 43 de milioane de euro la circa 22 de milioane de euro, potrivit MAI.
Aceşti bani ar urma să fie folosiţi pentru investiţii, mai arată în comunicat ministerul.
Potrivit datelor oferite de MAI, în anul 2008 costul total al organizării alegerilor locale şi parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere în structura costurilor având-o cheltuielile de personal, cu 54%.
Totodată, proiectul de lege propune şi modificarea Legii administraţiei publice locale astfel încât numărul membrilor fiecărui consiliu local şi fiecărui consiliu judeţean să se stabilească în funcţie de numărul locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului raportat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor la data de 1 ianuarie a anului în care se desfăşoară alegerile.
În ceea ce priveşte legea privind promovarea magistraţilor, guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de lege de modificare a Legii 303/2004 şi a Legii 304/2004 prin care se operează schimbări în procedura de promovare a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă acest proiect de act normativ a fost respins în parlament.
Proiectul de lege prevede că îşi pot depune candidaturile la ÎCCJ numai acei magistraţi care au îndeplinit funcţia de judecător la Curtea de Apel, respectiv de procuror la Parchetul de pe lângă Curţile de apel, cu o vechime de cel puţin 15 ani în funcţia de judecător, respectiv de procuror.
O altă condiţie este aceea ca cel puţin 5 ani din ultimii 10 ani de activitate să fi activat ca judecător la instanţele, respectiv parchetele menţionate.