Cererea de reexaminare a legii referendumului, respinsă de Senat
Referendumul este valabil dacă participă cel putin 30% din cei înscrişi în liste, iar rezultatul este validat daca opţiunile exprimate reprezintă 25% din cei înscrişi pe liste.
Articol de Florin Matei, 03 Septembrie 2013, 14:30
Senatul a respins cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care prevede reducerea la 30% a pragului de validare a consultării.
Ca urmare a votului din Senat, referendumul este valabil dacă participă cel putin 30% din cei înscrişi în liste, iar rezultatul este validat daca opţiunile exprimate reprezintă 25% din cei înscrişi pe liste.
Cererea de reexaminare a fost respinsă prin adoptarea raportului întocmit de către Comisia juridică a Senatului, care propunea plenului adoptarea proiectului de lege în varianta decisă în data de 29 mai de Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz, şi transmisă spre promulgare preşedintelui, dar ţinându-se cont de completările formulate ulterior de către Curtea Constituţională prin decizia din 26 iunie.
În solicitare, şeful statului arăta ca la referendum este oportună păstrarea pragului de 50% plus 1 din numărul celor înscrişi în liste, întrucât schimbarea majorităţii ar avea efecte negative asupra exprimării voinţei reale a cetăţenilor.
Pe 26 iunie, Curtea Constituţională a României a decis că este constituţională modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă dacă nu se aplică un an de la data intrării în vigoare.
PDL a sesizat Curtea la începutul lunii iunie în cazul proiectului de lege privind scăderea pragului de prezenţă la referendum.
În 29 mai, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul privind modificarea Legii referendumului, în sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.