CCR se pronunţă "până pe 12 septembrie"
Magistraţii Curţii Constituţionale au amânat până în toamnă luarea unei decizii privind validitatea referendumului de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
02 August 2012, 16:05
Magistraţii Curţii Constituţionale au amânat, potrivit unor surse judiciare, citate de reporterul Radio România Actualităţi, Mădălina Verman, pronunţarea unei decizii privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Potrivit surselor judiciare din cadrul Curţii Constituţionale, magistraţii CCR au amânat dezbaterile până pe 12 septembrie.
Decizia a fost luată pentru a se verifica toate listele de la Birourile Electorale judeţene.
"Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012", se arată în comunicatul CCR.
Citiţi şi: |
Comunicatul de presă al CCR. |
În comunicatul CCR se mai precizează că, în urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de PSD şi PNL, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie.
Deciziile magistraţilor CCR au fost anunţate după mai multe ore de consultări.
Judecătoarea Curţii Constituţionale, Aspazia Cojocaru a declarat că după părerea ei "referendumul ar trebuit anulat pentru că s-a bazat pe date false".
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat joi, înainte de începerea dezbaterilor privind referendumul, că s-a solicitat Institutului Naţional de Statistică să comunice dacă are date referitoare la numărul cetăţenilor cu drept de vot.
MAI a comunicat CCR numărul de persoane aflate pe listele electorale
Miercuri seară, Curtea Constituţională a anunţat că a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 09.00, şi că solicită informaţii MAI şi INS.
Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514, informează Mediafax.
"Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.
În 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui au ajuns miercuri de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională.
Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.
Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%.
Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat "Da", 943.375 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.
Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre.