Camera Deputaţilor convocată luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o serie de modificări legislative în privinţa urşilor
Camera Deputaţilor a fost convocată pentru luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o serie de modificări legislative în privinţa urşilor din pădurile României.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Iulie 2024, 08:35
Camera Deputaţilor a fost convocată pentru luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o serie de modificări legislative în privinţa urşilor din pădurile României. Deciziile vor permite, între altele, vânarea a aproape 500 de urşi în zonele în care aceştia pun în pericol viaţa oamenilor.
În pădurile României trăiesc în prezent în jur de 8.000 de urşi, însă habitatul natural nu poate asigura hrană decât pentru jumătate dintre ei, a atenţionat la Radio România Actualităţi, fostul ministru al mediului Tánczos Barna. El a mai spus că, pe lângă legislaţie, este nevoie şi de educarea populaţiei pentru a şti cum să se comporte în prezenţa unui animal sălbatic.
Tánczos Barna: ”Nu există o soluţie minune. Singură, vânătoare nu va rezolva problema, dar problema poate fi rezolvată prin acel pachet de măsuri care, pe de o parte, ajută fermierii să îşi protejeze culturile şi aici ministerul trebuie să finalizeze proiectele şi să finanţeze proiectele care stau pe masa ministerului de un an şi jumătate aproape. Deci acele proiecte depuse de fermieri, peste 4.000 de fermieri care încearcă să îşi protejeze prin /.../ fermele, culturile, stânele trebuie finanţate.
Trebuie să venim cu educaţia turiştilor, educaţia fermierilor, trebuie să avem studii periodice, din doi în doi ani de zile, să avem studiu cu privire la evoluţia fenomenului. Realizator: Problema înmulţirii urşilor şi a prezenţei tot mai dese a acestora în zonele locuite a fost readusă în discuţie după tragedia tinerei ucise acum trei zile de o ursoaică pe un traseu turistic circulat din Munţii Bucegi. Raportul medico-legal în acest caz arată că fata de 19 ani a murit din cauza rănilor produse prin căderea într-o râpă.
Înregistrările apelurilor făcute la 112 arată că ursul a atacat-o pe tânără deoarece aceasta a luat-o la fugă atunci când a văzut animalul. Regia Naţională a Pădurilor anunţă că va instala panouri de avertizare cu recomandări pentru evitarea situaţiilor periculoase pe traseele turistice expuse întâlnirilor dintre oameni şi urşi. Romsilva intenţionează să monteze şi camere de supraveghere în zonele de risc, care vor transmite imagini în timp real pentru a indica prezenţa urşilor în zonele turistice.”/editor Florin Lepadatu/