Călin Popescu Tăriceanu anunţă înfiinţarea unui partid
Partidul Reformator Liberal al fostului PNL-ist Călin Popescu Tăriceanu este luat în calcule de premierul Victor Ponta pentru o eventuală includere în schema guvernamentală.
Articol de Bogdan Isopescu, 27 Februarie 2014, 14:19
După ce a demisionat ieri din PNL, condamnând ruperea USL, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat lansarea unei noi formaţiuni, Partidul Reformator Liberal.
Această formaţiune este luată în calcule de premierul Victor Ponta, care spune că îi poate oferi reprezentare guvernamentală, dacă va strânge parlamentari din PNL.
Mai mult, Călin Popescu Tăriceanu se arăta, aseară, într-un interviu la ANTENA 3, interesat să candideze la Preşedinţia României, susţinut de USD.
Gestul lui Călin Popescu Tăriceanu este pentru moment singular, pentru că nu a fost urmat în demersurile sale de niciun alt liberal.
Nimeni din PNL nu a reluat discuţiile cu PSD pentru continuarea guvernării, deşi decizia ruperii USL a fost contestată de cel puţin şase liberali în Delegaţia Permanentă.
Nimeni din PNL nu confirmă că-l va urma pe Tăriceanu în noul partid, cu toate că ieri acesta era însoţit la declaraţii de cel puţin un membru de frunte, în speţă fostul ministru pentru românii de pretutindeni, Cristian David, şi oficial niciun liberal nu-l vede pe Tăriceanu înlocuindu-l pe Crin Antonescu pentru candidatura la Preşedinţia României.
În schimb, liderul PSD, Victor Ponta, deşi continuă să regrete ruperea USL, pare a fi interesat de proiectul lui Călin Popescu Tăriceanu şi chiar ar putea oferi posturi în guvern noii formaţiuni, dacă aceasta v-a atrage parlamentari ai PNL.
Călin Popescu Tăriceanu: "Proiectul USL trebuia continuat"
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, speră într-o revenire a liberalilor.
"El este un om foarte serios. Atunci când promite şi începe un proiect merge cu el până la capăt.
"Dacă dl Tăriceanu îşi păstrează proiectul USL, pentru mine este o mare bucurie şi sper ca şi fiii rătăcitori de astăzi să revină după 25 mai", spune Valeriu Zgonea.
Gestul lui Călin Popescu Tăriceanu este cu atât mai surprinzător cu cât acesta nu a fost un susţinător al USL la începutul proiectului, iar la momentul respectiv nu s-a sfiit să o spună.
Cu toată această opoziţie, Tăriceanu afirmă că proiectul USL trebuia continuat, pentru că motivele ruperii au fost simple orgolii personale şi alte nimicuri.
Mai mult, el susţine că mulţi din conducerea PNL nu au dorit ieşirea de la guvern, dar nu au îndrăznit să-şi facă publică poziţia printr-un vot deschis la Delegaţia Permanentă şi cum mulţi din membrii Delegaţiei Permanente a PNL sunt şefi de filiale, poate aşa se explică acel punct din rezoluţia de marţi unde era permisă colaborarea cu PSD în judeţele ţării.
Mai multe ştiri despre destrămarea USL găsiţi pe portalul nostru special.