Calendarul moțiunii ar putea fi discutat de conducerea Parlamentului
Conducerea celor două Camere ale Parlamentului ar urma să fie convocată astăzi pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură.
Articol de Iulia Gherman, 20 Septembrie 2021, 07:39
Conducerea celor două Camere ale Parlamentului ar urma să fie convocată astăzi pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură depuse la adresa Guvernului de USR-PLUS şi AUR.
În plus, premierul este chemat în legislativ să obţină un vot de încredere pentru noul guvern format după demisia miniştrilor USR-PLUS.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, spune că a cerut un punct de vedere de la Departamentul legislativ, iar astăzi este foarte posibil să fi convocată conducerea Parlamentului, pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură.
Anunțul liderului PNL vine după ce săptămâna trecută a trimis judecătorilor CCR un document în care neagă existența unui conflict juridic de natură constituțională între executiv și legislativ pe tema de mersului inițiat de USR-PLUS și AUR împotriva Cabinetului Cîţu.
Ludovic Orban: Guvernul ce ar vrea? Să decidă Curtea Constituțională că dacă se depune o moţiune de cenzură împotriva unui guvern, ea nu mai poate fi dezbătută și votată? Argumentul ăsta, că se amână moțiunea după soluționarea conflictului juridic de natură constituțională, este un argument ridicol.
O poziţie similară în fața Curții Constituționale este susținută și de președinta Senatului, Anca Dragu, care, în plus, îi cere premierului să vină în Parlament pentru un vot de încredere pentru noul guvern, format după demisia miniștrilor USR-PLUS.
Anca Dragu: Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului și să își dea acordul asupra noii structuri, compoziții politice a guvernului.
Dezbaterea moțiunii de cenzură este cerută insistent și de reprezentanţii AUR, semnatari ai documentului.
Co-președintele partidului, George Simion: Dacă nu intră într-un plen reunit moţiunea de cenzură şi este în continuare ţinut în braţe domnul Cîţu de această nouă majoritate parlamentară, atunci intrăm în grevă parlamentară.
PSD va sta departe de disputa politică dintre PNL și USR-PLUS, afirmă senatorul Lucian Romașcanu.
Lucian Romaşcanu: Putem să dăm acest guvern jos, vine un nou premier care va depune jurământul, iar când se va pronunța Curtea, vom constata că domnul Cîțu este și el premier.
Din partea UDMR vin apeluri pentru refacerea coaliţiei de dreapta până la sfârșitul anului.