Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cabinetul Ungureanu, învestit de parlament

UPDATE: Ora 15.15 - Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu va avea loc joi, la ora 18,00, la Palatul Cotroceni.

Cabinetul Ungureanu, învestit de parlament
Parlamentul României. Foto: Agerpres.

Articol de Bogdan Mihai, 09 Februarie 2012, 08:25

Ora 14.40 - Liderul USL, Victor Ponta, a declarat că va depune joi contestaţiile la Curtea Constituţională privind modul în care au fost avizaţi miniştrii din cabinetul Ungureanu.

Ora 14.35 -
"Guvernul este legitim şi asta o dovedeşte votul din parlament. Apreciez că a venit şi domnul preşedinte Ponta", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Ora 14.33 -
"Nu am ce să schimb. Sunt genul de om care la şase este la serviciu şi pleacă de acolo când se termină treaba", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Ora 14.25 -
Cabinetul Ungureanu a primit 237 de voturi "pentru" şi două "împotrivă". În sală au fost prezenţi 245 de parlamentari. Opoziţia a boicotat votul.

Ora 14.15 -
S-a încheiat votarea pentru învestirea cabinetului Ungureanu. Urmează procesul de numărare a voturilor.

Ora 13.44 -
Începe procedura de vot în parlament. Senatorii votează primii.

Ora 13.41
- Mihai Răzvan Ungureanu: "Acest program de guvernare se adresează cetăţenilor români din România dar voi căuta să aibă consecinţe pentru toate comunităţile de români din străinătate".

Ora 13.40 - Mihai Răzvan Ungureanu: "M-aş bucura ca PSD să participe la un dialog atunci când are soluţii diferite faţă de propunerile guvernului".

Ora 13.35 - Mihai Răzvan Ungureanu: "Pentru a nu avea asumare de răspundere aş fi vrut să fiu asigurat că această jumătate de sală e plină, nu goală".

Ora 13.23 - Mircea Geoană: "Acordul cu FMI ar trebui revizuit".

Ora 12.47 - Cseke Attila: "Interesul politic al UDMR era acela de a organiza alegeri anticipate".

Ora 12.45 - Senatorul Cseke Attila a preluat cuvântul în plenul reunit al parlamentului.

Ora 12.38 - Victor Ponta: "Domnule prim ministru, vă vom sprijini dacă veţi intenţiona să ridicaţi salariul minim la 800 sau 850 ron".

Ora 12.17 - Victor Ponta: "USL a decis să nu voteze guvernul şi din cauza unor reţineri pe care le avem faţă de unii viitorii membri ai guvernului".

Ora 12.14 - Victor Ponta: "Domnule prim ministru, regret că nu aţi dus la capăt schimbarea şi cu miniştrii UDMR şi UNPR".

Ora 12.10 - Victor Ponta: "Oamenii nu doresc doar o schimbare de formă, ci o schimbare de fond".

Ora 12.05 - Victor Ponta: "Domnule prim ministru, vă rog să nu continuaţi politica fostului premier Emil Boc".

Ora 12.03 - Preşedintele PSD, Victor Ponta, a preluat cuvântul în plenul parlamentului.

Ora 11.52 - Premierul desemnat a prezentat lista miniştrilor propuşi pentru formarea guvernului.

Ora 11.50 - Mihai Răzvan Ungureanu: "Esenţa regimului acestui guvern este dialogul cu opoziţia, pentru că fără opoziţie ideile bune se nasc mai rar şi trăiesc mai greu".

Ora 11.45 - Mihai Răzvan Ungureanu: "Cel de-al doilea obiectiv major al guvernului este asigurarea stabilităţii politice".

Ora 11.43 - Guvernul îşi menţine obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2015, spune premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Ora 11.40 - Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu prezintă programul de guvernare în plenul parlamentului.

Ora 11.05 - Grupul minorităţilor parlamentare condiţionează susţinerea noului guvern de îmbunătăţirea mediului de afaceri şi creşterea din luna mai a pensiilor şi a salariilor.

Ora 11.03 - Preşedintele PSD Victor Ponta spune că parlamentarii USL lucrează în comisii, dar nu vor participa la votul de învestitură din plen.

Ora 10.45 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, alcătuit din 17 deputaţi, va anunţa în scurt timp decizia privind susţinerea guvernului.

Primul-ministru desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu şi membrii cabinetului său se prezintă, joi, în plenul legislativului, pentru a obţine votul de învestitură din partea senatorilor şi deputaţilor.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată să înceapă la ora 11.00.

Potrivit Constituţiei, programul şi lista membrilor guvernului se dezbat de cele două Camere în şedinţă comună, iar parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Votul va fi unul secret, cu bile.

Pentru a fi învestit de parlament noul executiv trebuie să întrunească voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, respectiv 232 de voturi.

La şedinţa, condusă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi-au înregistrat prezenţa 237 de deputaţi şi senatori. Din partea Opoziţiei participă numai câţiva liderii, precum Mircea Duşa şi Victor Ponta.

După învestirea din plenul reunit, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai guvernului vor depune, individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă faţă de ţară.

Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Dacă parlamentul nu acordă votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, conform Legii fundamentale, preşedintele ţării poate să dizolve legislativul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Opoziţia nu participă la votul de învestitură

Parlamentarii opoziţiei nu vor participa la şedinţa de plen a parlamentului în care se va da votul de învestitură a noului cabinet.

Decizia opoziţiei se bazează pe faptul că poziţia USL privitoare la declanşarea alegerilor anticipate a fost ignorată de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de partidele aflate la guvernare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este de părere că numirea unui şef al Serviciilor Secrete la funcţia de premier este o decizie greşită.

"Suntem în situaţia fără precedent în lumea democratică, din Europa şi din alte părţi, în care un şef de serviciu secret în funcţiune umblă prin parlament şi îşi alcătuieşte guvern", a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că demersul opoziţiei este unul legitim, în condiţiile în care consultările cu şeful statului nu au adus nici un răspuns favorabil USL.

"Decizia comună a USL este de a nu participa la procedurile de învestire a noului guvern, asta însemnând comisii şi plen. În numele USL, alături de cei patru lideri de grup, voi fi la tribuna Parlamentului pentru a explica şi noului prim-ministru şi mai ales populaţiei României poziţia noastră, decizia noastră", a declarat Victor Ponta.

USL ia în calcul atacarea la Curtea Constituţională a noii formule guvernamentale, dacă se constată că noii miniştri au fost audiaţi de comisiile de specialitate fără cvorum, aviz care, chiar dacă este consultativ, este absolut necesar pentru ca membrii noului cabinet să se prezinte în faţa parlamentului.

Măsuri incluse în programul de guvernare al cabinetului Ungureanu

Un plan naţional pentru locuri de muncă, taxarea marilor averi şi măsuri pentru finanţarea transparentă a partidelor şi a campaniilor electorale se numără printre obiectivele programului de guvernare.

În proiectul de guvernare al Cabinetului Ungureanu se vorbeşte de o eventuală majorare a salariilor din sectorul bugetar şi a pensiilor, concomitent cu reducerea costurilor din administraţia publică şi este prevăzută şi deblocarea până în luna aprilie a posturilor din sistemul de sănătate.

Se are în vedere şi diminuarea poverii administrative şi fiscale pentru mediul de afaceri şi facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare.

Potrivit prevederilor din capitolul "Agricultură şi dezvoltare rurală", România îşi propune să atragă până în luna octombrie 2012 circa 43% din fondurile europene puse la dispoziţia sa.

Un aspect important, în special pentru minorităţi, se referă la crearea cadrului legal privind extinderea utilizării limbii materne în relaţiile cu serviciile publice deconcentrate.

În plan extern, guvernul Ungureanu îşi propune consolidarea profilului României în NATO şi în Uniunea Europeană şi menţinerea angajării în lupta împotriva terorismului, prin continuarea participării la operaţiunile din Afganistan.

Învestit, demis, reînvestit, demisionar: cabinetele Emil Boc
Politică 06 Februarie 2012, 12:46

Învestit, demis, reînvestit, demisionar: cabinetele Emil Boc

Guvernele conduse de Emil Boc au trecut prin zece moţiuni de cenzură. Una dintre ele a dus la demiterea premierului în...

Învestit, demis, reînvestit, demisionar: cabinetele Emil Boc
Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS este cel care va face sondajele la ieşirea de la urne la alegerile parlamentare
Politică 29 Octombrie 2024, 12:22

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS este cel care va face sondajele la ieşirea de la urne la alegerile parlamentare

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS este cel care va face sondajele la ieşirea de la urne la alegerile...

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS este cel care va face sondajele la ieşirea de la urne la alegerile parlamentare
Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegeri
Politică 29 Octombrie 2024, 12:06

Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegeri

Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau...

Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegeri
Parlamentarii vor decide dacă un referendum local va putea fi organizat în aceleaşi secţii în care cetăţenii vor vota
Politică 29 Octombrie 2024, 07:51

Parlamentarii vor decide dacă un referendum local va putea fi organizat în aceleaşi secţii în care cetăţenii vor vota

Un referendum local va putea fi organizat în aceleaşi secţii în care cetăţenii vor vota pentru un alt tip de alegeri, au...

Parlamentarii vor decide dacă un referendum local va putea fi organizat în aceleaşi secţii în care cetăţenii vor vota
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Dezbatere a finaliștilor, fără moderator
Politică 27 Octombrie 2024, 10:39

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Dezbatere a finaliștilor, fără moderator

În Republica Moldova, Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al 2-lea al alegerilor prezidenţiale, participă...

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Dezbatere a finaliștilor, fără moderator
14 candidaţi sunt înscrişi în cursa prezidențială
Politică 24 Octombrie 2024, 18:22

14 candidaţi sunt înscrişi în cursa prezidențială

ampania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe astăzi, la miezul nopţii şi se va încheia pe 23 noiembrie la ora 7:00.

14 candidaţi sunt înscrişi în cursa prezidențială
Marcel Ciolacu, George Simion şi Mircea Geoană, în clasamentul intenţiei de vot  la prezidenţiale
Politică 24 Octombrie 2024, 18:12

Marcel Ciolacu, George Simion şi Mircea Geoană, în clasamentul intenţiei de vot la prezidenţiale

Sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 11-18 octombrie 2024 are în vedere intenţia de vot pentru turul I al...

Marcel Ciolacu, George Simion şi Mircea Geoană, în clasamentul intenţiei de vot la prezidenţiale
Începe campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale
Politică 24 Octombrie 2024, 16:18

Începe campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale

La miezul nopţii, începe campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Începe campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale