Cabinetul Boc a depus jurământul de învestire
Ceremonia vine după ce Parlamentul a aprobat astăzi învestirea noului Guvern.
Articol de Bogdan Mihai, 23 Decembrie 2009, 16:57
Membrii Cabinetului Boc au depus la Palatul Cotroceni jurământul de învestire.
Parlamentul a aprobat astăzi învestirea noului Guvern, cu 276 de voturi "pentru" şi 135 de voturi "împotrivă".
Printre priorităţile noului Guvern se numără reforma în justiţie, educaţie, lărgirea sferei drepturilor minorităţilor naţionale, asigurarea securităţii energetice a României, susţinerea turismului, consolidarea rolului şi statutului României pe scena internaţională.
Guvernul se va reuni în şedinţă, la ora 18.00, pentru a aproba proiectul de buget pe 2010, a anunţat premierul Emil Boc, după votul de învestitură al Parlamentului.
Toţi cei 15 miniştri cu care premierul desemnat Emil Boc vrea să lucreze în viitorul cabinet au primit aviz favorabil ieri, în urma audierilor din comisiile parlamentare.
Fiecare dintre cei 15 candidaţi la funcţia de ministru şi-au făcut cunoscute planurile pe care doresc să le pună în practică odată cu trecerea guvernului condus de Emil Boc de plenul Legislativului.
Ei insistă asupra faptului că vor trebui respectate condiţiile stabilite cu instituţiile financiare internaţionale şi cu Comisia Europeană şi în consecinţă se vor impune restricţii bugetare, în special în ce priveşte drepturile de personal ale angajaţilor din sectorul bugetar.
Lista miniştrilor noului cabinet o puteţi găsi aici.
După depunerea jurământului de către noul Guvern, preşedintele Traian Băsescu a ţinut un scurt discurs în care şi-a exprimat sprijinul şi încrederea în noul executiv.
"Speranţa mea este că veţi reuşi ceea ce zic eu că a reuşit într-o măsură destul de bună şi guvernul anterior, să diminueze efectele crizei", a declarat şeful statului.
Traian Băsescu a declarat că se aşteaptă ca Executivul să găsească o soluţie pentru plasarea competenţei în ocuparea funcţiei publice drept prioritate.
"Din acest punct de vedere, aştept de la dumneavoastră, într-un timp relativ scurt, şi stabilirea standardelor de cost pentru administraţia centrală şi locală. Mă aştept, de asemenea, să găsiţi soluţia, şi să o legiferaţi, legată de până unde merg schimbările la nivel politic odată cu schimbarea Guvernului. Trebuie să facem din competenţă o prioritate atunci când vorbim de aşezarea pe posturi a oamenilor", a susţinut şeful statului.
Totodată, Traian Băsescu s-a oferit să fie mediator între guvern şi sindicate.
"Voi incerca să fiu un mediator şi în relaţiile voastre cu sindicatele. Mă voi implica în dialogul cu societatea ori de câte ori veţi considera că este necesar. O voi face şi în relaţia cu alte structuri ale societăţii civile", a mai spus preşedintele României.
Şeful statului i-a avertizat pe membrii noului Cabinet Emil Boc că nu va ezita să suspende orice ministru care intră în vizorul Parchetului şi le-a spus să nu mizeze pe faptul că, fiind un Cabinet cu premier şi miniştrii PD-L, va fi mai puţin exigent faţă de Guvern.
"Nu mizaţi pe faptul că, fiind un prim ministru şi un număr de miniştri PD-L, voi fi mai puţin exigent faţă de acest guvern în exercitarea obligaţiilor de a-i reprezenta pe români în raport cu instituţiile statului. Nimic din atitudinea mea, în raport cu miniştrii intraţi în vizorul Parchetului, nu s-a schimbat.
El a mai spus că, la orice solicitare de începere a urmăririi penale privitoare la un ministru, îl va suspenda pe acesta din funcţie.
"La orice solicitare de începere a urmăririi penale legată de un ministru voi opta pentru alternativa pe care mi-o dă Constituţia, de suspendare din funcţie. Ca atare, vreau să ştiţi că rămân acelaşi în raport cu Guvernul", a mai avertizat şeful statului.