C.P. Tăriceanu consideră Rezoluţia PE total dezechilibrată
Tăriceanu: Rezoluţia PE - document total dezechilibrat, mă dezamăgeşte profund; o să trimit o scrisoare grupului ALDE european.
Articol de Radu Dobriţoiu, 13 Noiembrie 2018, 20:52
Rezoluţia Parlamentului European analizează, dintr-o perspectivă eminamente politică, o serie de evenimente fără să existe o informare echilibrată, fără să existe o singură menţiune la poziţia oficială a autorităţilor române, fie că este vorba de Guvern, fie de Parlament şi acest lucru este cu totul şi cu totul nefiresc, a declarat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
El a anunţat că va trimite o scrisoare grupului ALDE european prin care o să îşi exprime nemulţumirea.
'Este un document pe care am avut posibilitatea să îl analizez înainte şi pot să vă spun că este total dezechilibrat, este subiectiv şi pe mine mă dezamăgeşte profund. Astăzi sau mâine le voi trimite colegilor mei din grupul ALDE o scrisoare în care să îmi manifest nemulţumirea pentru poziţia pe care unii dintre ei au adoptat-o. Nu toţi din grupul ALDE au votat în favoarea rezoluţiei, dar o să aştept o listă exactă', a afirmat Tăriceanu, la Parlament.
Şeful Senatului a spus că din rezoluţie a fost scoasă prevederea referitoare la problema legitimităţii protocoalelor semnate între serviciile de informaţii şi instituţii din justiţie.
'O să dau un singur exemplu: la punctul 4 era o referire expresă care suna în felul următor - ridică problema legitimităţii protocoalelor semnate între serviciile de informaţii şi diferite instituţii din justiţie. Această formulare, care era marcată cu litere bolduite în proiectul de rezoluţie, a dispărut. Colegele mele din grupul ALDE au ridicat problema şi a fost un amendament care s-a supus la vot şi acest amendament a picat la un vot. Nu ştiu cine a avut o mână atât de lungă şi eficientă şi a convins majoritatea extrem de subţire (...) să scoată această referire care, atenţie, figurează în raportul şi recomandările Comisiei de la Veneţia de care ni s-a solicitat să ţinem cont. Deci, nouă ni se solicită să ţinem cont de aceste lucruri, dar în rezoluţia Parlamentului dispare', a precizat Tăriceanu.
El a mai spus că nu ştie structura votului din PE, însă poate să confirme că europarlamentarele Renate Weber şi Norica Nicolai au votat împotrivă.
'Vreau, sunt tare curios să văd structura votului pe textul rezoluţiei din Parlamentul European şi mi se pare un lucru extrem de grav ca parlamentarii români să voteze în favoarea acestei rezoluţii. Este o atitudine care, pentru mine, este practic definitorie pentru comportamentul actualei Opoziţii, o opoziţie care înţelege să îşi rezolve problemele de dispută fireşti între majoritate şi Opoziţie nu în România, nu în Parlamentul românesc, ci încearcă să exporte acest lucru în exterior, cu consecinţele defavorabile pe care trebuie să le suporte România şi românii', a adăugat Tăriceanu.
Marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă 'profunda preocupare' a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi 'condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti' din luna august.