Bugetul şi legea descentralizării au fost trimise parlamentului
Pentru proiectul de descentralizare guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea. Bugetul urmează să fie dezbătut în parlament.
Articol de Petruţa Smântână, 14 Noiembrie 2013, 18:41
După şedinţa de guvern de astăzi, ambele proiecte, bugetul şi legea descentralizării, au fost trimise Parlamentului.
Dacă pe proiectul de descentralizare guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea, nelăsând posibilitatea unor modificări prin dezbaterea parlamentarilor, bugetul poate fi amendat, cu o condiţie - a spus prim-ministrul.
Pentru că veniturile sunt ferm calculate, sumele alocate în plus unui domeniu trebuie luate obligatoriu din finanţele altuia.
UDMR, prin vocea vicepreşedintelui politic, László Borbély, consideră că e nevoie de mai mulţi bani pentru investiţiile din 2014, în special pentru Autostrada Transilvania.
Parlamentarii UDMR doresc o discuţie în acest sens cu premierul Victor Ponta şi speră ca ea să aibă loc săptămâna viitoare.
Democrat-liberalii afirmă că este un buget al sărăciei, care, prin măriri de taxe şi impozite, va avea efecte negative asupra economiei.
Fostul ministru al finanţelor, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu, anunţă că PDL va depune amendamente în care va cere bani pentru investiţii, pentru crearea de locuri de muncă, dar şi reducerea contribuţiilor sociale pentru ajutorarea mediului de afaceri.
"Prin faptul că actualul guvern a trecut toate investiţiile pe fonduri europene, iar acolo lucrurile nu sunt clare, cred că investiţiile sunt puse sub semnul întrebării.
"Vom veni cu nişte măsuri de reducere a fiscalităţii, pentru că mediul de afaceri este speriat de supraimpozitare", spune Gheorghe Ialomiţianu.
UDMR decide săptămâna viitoare dacă va depune sau nu amendamente la buget.
Opoziţia critică modul de adoptare al proiectului privind descentralizarea
Cât priveşte proiectul descentralizării, el este criticat de opoziţie, care reclamă modul de adoptare a actului normativ, respectiv asumarea în Parlament.
Opoziţia doreşte dezbatere parlamentară; democrat-liberalii spun că aplicarea proiectului va aduce o politizare la nivel local.
UDMR ar fi de acord cu descentralizarea propusă de Guvern, dar aşteaptă ca executivul să ţină cont de propunerile Uniunii legate în special de finanţare, spune vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély.
"Eu sper să fi fost preluate acele propuneri care să însemne o finanţare, nu depinzând numai de bugete, ci un fel de normative care să fie stabilite şi, automat, să fie transferate către Ministerul de Finanţe, către autorităţile locale", spune László Borbély.
Cele două proiecte îşi urmează traseul în Parlament astfel: bugetul, pentru dezbaterea de la comisii, după ce partidele vor depune amendamente, iar pentru Legea descentralizării Guvernul îşi va asuma răspunderea săptămâna viitoare.
Dacă în trei zile opoziţia nu depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege se consideră adoptat şi va merge la promulgare.