Bugetul în Parlament
Plenul reunit al Parlamentului a dezbătut proiectul de buget pentru anul 2010.
Articol de Paul Poterași, Bogdan Mihai, 11 Ianuarie 2010, 13:47
Luni încep dezbaterile în plen ale proiectelor bugetului de stat şi ale bugetului asigurãrilor sociale pe 2010.
Este prezentat mai întâi proiectul de buget, după care urmeazã dezbaterea pe articole.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat încă de duminică, într-o conferinţă de presă, că liberalii nu vor vota bugetul de stat.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că, la nivel de principii, PSD ar trebui să se raporteze negativ la proiectul de buget pe 2010 care va fi dezbătut în plenul Parlamentului.
"Vom vota bugetul, ne place, nu ne place, fiindcă este un buget auster, dar trebuie să fim conştienţi că este nevoie în acest moment de această austeritate. Nu avem ce face. Este nevoie de nişte măsuri destul de dureroase", a precizat preşedintele UDMR, Marko Bela.
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a anunţat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că parlamentarii formaţiunii vor vota bugetul de stat pe 2010 în varianta Guvernului, din cauza resursei financiare limitate pentru acest an, luându-se în calcul o rectificare bugetară, pe anumite domenii.
Existenţa unui buget este obligatorie pentru ca România sã primească următoarele tranşe de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, deschide lucrările plenului reunit al Parlamentului.
Premierul Emil Boc prezintă în faţa Parlamentului proiectul de buget pe anul 2010 şi contextul economic în care acesta a fost realizat.
Deputatul PD-L Marius Neculai susţine forma proiectului de buget pe anul 2010.
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că social-democraţii vor vota împotriva proiectului de buget pe anul 2010, considerând că acesta este un buget "pro-criză", "insensibil la strigătul social al populaţiei", ineficient, construit într-o formă pasivă.
Vice-liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolaescu, afirmă că proiectul de buget pe anul 2010 este "incoerent, inconsecvent, încropit pentru a aloca sume de bani în mod ciudat, dar mai ales cu multe alocări pentru clasa politică."
Deputatul UDMR Petru Lakatos a afirmat că proiectul de buget "nemulţumeşte pe toată lumea, nu este nici de stânga, nici de dreapta, este un buget de sacrificiu, de criză."
Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian: "Vom vota proiectul de buget pe anul 2010 dar vom face tot ce ne stă în putinţă ca toate măsurile fiscale care au accentuat efectele regresiei economice să le înlăturăm."
Reprezentantul grupului parlamentarilor independenţi din Camera Deputaţilor şi Senat, Gabriel Oprea, a declarat că bugetul va fi votat de gruparea pe care o reprezintă.
Membrul PD-L, Nicolae Stan, afirmă că deşi nu are o structură ideală, adoptarea proiectului de buget pe anul 2010 este esenţială.
Deputatul PSD Constantin Niţă: "Nu pot fi de acord cu un buget căruia îi lipsesc lucruri esenţiale. Este un buget pro-criză."
Deputatul PNL Varujan Vosganian: "Acest buget nu poate fi votat de către grupurile PNL."
Deputatul PD-L Constantin Dascălu a enumerat despre constrângerile anuale asupra bugetului de stat.
Deputatul PSD Ioan Cindrea a vorbit despre structura greşită a proiectului de buget pe anul 2010.
Deputatul PNL Relu Fenechiu: "avem în faţă cel mai slab proiect de buget pentru Ministerul Transporturilor".
Deputatul PSD Mircea Duşa consideră că proiectul de buget pe anul 2010 nu permite autonomia financiară a adminsitraţiilor publice locale.
Deputatul PSD Sorin Bota: ""Legea bugetului de stat nu oferă niciun echilibru macroeconomic şi o direcţie de dezvoltare a României în 2010".
Senatorul PSD Gheroghe Marcu a vorbit despre "incapacitatea guvernului Boc de a elabora şi aplica un program anticriză".
Deputatul PSD Victor Surdu a vorbit despre fondurile alocate agriculturii în proiectul de buget pe anul 2010.
Premierul Emil Boc: "Bugetul propus de Guvern va duce la o creştere economică sănătoasă pe termen mediu şi lung".