Bugetul de stat pe 2018 se votează în parlament la foc automat
Liberalii au anunţat deja că nu vor vota bugetul de anul viitor pentru că, după opinia lor, nu este construit pe baze reale
Articol de Cătălin Purcaru, 12 Decembrie 2017, 16:41
Dezbateri maraton azi, în Parlament, pe tema bugetului de stat pentru anul viitor. S-au dat avize pozitive pentru toţi ordonatorii de credite ale căror alocări au fost analizate.
Reporterul RRA Cătălin Purcaru relatează că Ministerul Sănătăţii va avea anul viitor un buget cu aproximativ 4,6% mai mare decât în 2017, cea mai mare creştere fiind destinată cheltuielilor salariale pentru personalul medical, după cum spunea ministrul de resort, Florian Bodog.
Florian Bodog: "Cea mai mare sumă pe care o vom cheltui va fi tot din bugetul de la Banca Mondială, avem un program de 250 de milioane de euro în care până în 2017 au fost traşi 10,64 de milioane, iar în acest an valoarea contractelor semnate până în 14.11 sunt 28 de milioane de euro."
Din cele 1400 de amendamente depuse, doar unul singur a fost aprobat în Comisie, cel privind dotarea cu echipamente a Spitalului de Urgenţă Floreasca din capitală. Şi bugetul Ministerului Educaţiei va ajunge anul viitor la 3 procente din Produsul Intern Brut, faţă de 2,9%, cât este în prezent.
Singura nemulţumire a ministrului Liviu Pop a fost că în bugetul alocat educaţiei nu sunt incluse fonduri pentru construcţia de creşe sau grădiniţe şi nici pentru reabilitarea clădirilor existente.
Contrele dintre majoritatea parlamentară şi opoziţie nu au întârziat să apară nici în comisiile de specialitate. Astfel, la transporturi, parlamentarii USR şi PNL au criticat faptul că avizul a fost dat în lipsa unei dezbateri asupra amendamentelor depuse.
Deputatul USR Cătălin Drulă: "Domnul ministrul Stroe înţeleg că nu-şi asumă acest buget, nu a fost prezent la dezbateri. E un buget care taie banii de la şantiere în derulare. Ultima dată când s-a întâmplat asta este în 2013.
Nu am putut discuta nimic. Majoritatea a făcut un lucru fără precedent, să nu ne lase să discutăm amendamentele. Eu i-am simţit pe oamenii ăştia de la PSD, se uitau în jos, la masă.
Sunt ruşinaţi de ce i-a pus Dragnea să facă. Este ordin pe unitate, la fel cum a fost ieri la legile justiţiei; avem un calendar accelerat, trebuie neapărat să nu avem niciun fel de dezbatere."
În forma propusă de guvern a fost avizat şi bugetul apărarii, astfel că angajamentul de alocare a două procente din PIB, va fi respectat, prioritatea fiind planul de înzestrare a Armatei României.
În cadrul dezbaterilor, deputatul PNL Victor Paul Dobre a reamintit, însă, că decizia partidului este de a nu vota bugetul de stat pentru anul viitor, deoarece proiectul nu este construit pe baze reale.