Buget 2025: Dezbateri accelerate în comisiile parlamentare
Miercuri, de la ora 14:00, proiectul de buget intră în dezbaterea plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaţilor.
04 Februarie 2025, 13:29
Sunt dezbateri accelerate în Parlament, în comisiile de specialitate începute la 8:00, asupra proiectului bugetului de stat pe acest an, un buget considerat de Guvern drept unul al dezvoltării, cu fonduri record alocate investițiilor de aproape opt procente din produsul intern brut și cu prevederi de reducere a cheltuielilor publice. Reprezentanții opoziției au vorbit însă de un buget al austerității, care nu rezolvă problema societății. Ministrul finanțelor, Tánczos Barna, și-a apărat proiectul în comisiile reunite de buget, acolo unde dezbaterile destul de intense au fost și întrerupte la un moment dat, după ce o deputată AUR a leșinat în timpul ședinței. Cătălin Purcaru urmărește ce se întâmplă la Parlament.
Reporter: Cătălin Purcaru - Bună ziua! În scurt timp urmează să înceapă dezbaterile asupra sumelor alocate principalilor ordonatori de credite. Este de așteptat un ritm alert de discuții, ca în timpul dezbaterilor generale, unde ministrul de finanțe, Tánczos Barna, a explicat cifrele care stau la baza construcției bugetare din acest an, o creștere economică de 2,5% și o inflație medie de 4,4 procente.
Principala țintă a Guvernului este reducerea deficitului bugetar la 7%, spunea ministrul de finanțe, care a dat asigurări că nu s-au luat în calcul creșteri de taxe și impozite.
Tánczos Barna: Calculele sunt făcute pe impozitele și taxele aflate în vigoare acum. Ne-am asigurat că putem plăti salariile și pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spațiul fiscal pentru indexări. Ajutoarele one-off sunt alocate în sumă de 2 miliarde de lei.
Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, a atras atenția, la rândul său, că nu este prima dată când guvernanții estimează cifre nerealiste.
Claudiu Năsui: Prima oară când am avut această dezbatere, deficitul prognozat era de 5%. Am ajuns la 8,7, o depășire impresionantă. Acum ținta este 7. Atunci când ai un deficit mare, stopezi creșterea. Noi cu un deficit imens, avem o creștere anemică. Asta înseamnă că în absența acestui deficit, de fapt ar fi un dezastru.
A fost și un incident în timpul dezbaterilor generale, atunci când unui deputat AUR i s-a făcut rău. Este vorba de Veronica Grosu, care a primit la scurt timp ajutor medical de specialitate.
Dezbaterile au mers repede şi în comisiile de specialitate, acolo unde senatorii şi deputaţii au vrut să analizeze cum împarte guvernul banii statului pe fiecare domeniu şi minister. Opoziţia spune că a depus mii de amendamente, dar bugetele tuturor instituţiilor au primit aviz favorabil în forma propusă de executiv.
O excepţie ar putea fi în ceea ce priveşte redistribuirea banilor la bugetul Capitalei, susţinut la Parlament de primarul general Nicuşor Dan. Dezbateri mai intense au fost şi în comisiile reunite pentru muncă, unde tema a fost blocarea indexării pensiilor. Relatează de la Parlament Alina Stănuță.
Reporter: Timp de aproape trei ore, parlamentarii de la putere şi opoziţie au dezbătut în comisiile de specialitate bugetele ministerelor şi instituţiilor ordonatoare de credite. Bugetele ministerelor au trcecut în forma propusă de executiv, dar punctual s-au înregistrat şi anumite amendamente adoptate de comisiilor avizatoare, cum ar fi cele referitoare la distribuirea banilor la bugetul Capitalei.
Acestea vor fi însă din nou analizate și dezbătute în comisiile reunite pentru buget, care lucrează deja de la această oră, comisii care vor întocmi raportul la proiectul de buget. Dezbateri mai intense s-au înregistrat în această dimineață la comisiile pentru muncă, unde ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu, a fost întrebată de opoziție când vor crește pensiile.
Dumitru Coarnă, liderul deputaților SOS România: Cei care și-au deschis dreptul la pensie în condițiile de la 1 septembrie 2024 au o pensie în plată mai mică cu 40 de procente față de cei care erau în plată. Întrebare: când credeți dumneavoastră că-i vor mai ajunge, conform Legii 360, cei cărora li s-a deschis dreptul la pensie la 1 septembrie 2024 cu pensia diminuată, pe cei care sunt în plată?
Ministrul muncii, Sorina Bucura-Oprescu, a explicat că anul acesta vor fi acordate doar ajutoare pentru pensionarii cu venituri mici, iar pentru aceasta ministerul va redacta un proiect de lege special.
Simona Bucura-Oprescu: În momentul în care legea bugetului va fi aprobată și va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest nou act normativ care va permite acest tip de ajutoare one-off. Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice pun în aplicare cadrul legal în vigoare.
Discuțiile decurg aici, la Palatul Parlamentului, în ritm alert, iar miercuri, de la ora 14:00, proiectul de buget intră în dezbaterea plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaţilor.