Bilanţul dosarelor de corupţie în 2013
Traficul de influenţă, darea şi luarea de mită şi abuzul în serviciu sunt cele mai frecvente acuzaţii de corupţie formulate de-a lungul acestui an, în principal de procurorii DNA.
Articol de Diana Surdu, 27 Decembrie 2013, 13:48
Traficul de influenţă, darea şi luarea de mită şi abuzul în serviciu sunt cele mai frecvente acuzaţii de corupţie formulate de-a lungul acestui an, în principal de procurorii DNA.
Pedepsele au fost mai mari şi cu executare în 2013, faţă de anii anteriori.
Printre personalităţile care au primit din partea magistraţilor decizii de condamnare sunt foşti miniştri, senatori, deputaţi, primari, judecatori, politişti, generali de armată şi de interne, dar şi oameni de afaceri, directori de companii şi regii de stat.
Una dintre cele mai răsunătoare condamnări definitive este cea a finanţatorului Stelei, Gigi Becali, care execută 3 ani şi 6 luni, în urma finalizării celor trei dosare penale în care a fost judecat judecat: Valiza, cel al schimbului de terenuri cu MApN şi cauza privind sechestrarea de persoane.
Patru ani este pedeapsa primită de la colegii săi de judecătoarea Maria David de la Instanţa Supremă, pentru trafic de influenţă.
Un alt dosar important, finalizat în 2013, este "Caltaboşul", în care foştii miniştri ai agriculturii, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, au primit câte 3 ani de închisoare cu executare, după ce au primit bani si produse alimentare de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru ca firmele sale să câştige licitaţii publice.
Pentru traficarea influenţei ispăşeşte 7 ani fostul senator Catalin Voicu.
Foşti miniştrii, condamnaţi
Pedepse între 5 şi 7 ani au fost date în dosarul Transformatorul, pentru fostul ministru în funcţie la momentul condamnării Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi alte patru4 persoane.
Relu Fenechiu este acuzat că prin firmele sale a vîndut transformatoare şi întrerupătoare uzate la preţuri de produse noi.
Decizia nu este definitivă, iar procesul este în faza de recurs. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la fond pe Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani, pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.
Fostul deputat Dan Păsat execută 3 ani de detenţie într-un dosar în care este acuzat de şantaj şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de parlamentar, fiindu-i confiscată şi suma de 1,8 milioane lei.
Tot pentru şantaj, Dan Diaconescu a primit 3 ani de închisoare, dar decizia nu este definitivă.
Luna aceasta au fost date primele condamnări, între 5 şi 10 ani, în dosarul privatizărilor strategice, în care foştii miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Sereş au fost judecaţi pentru aderare la un grup infracţional transfrontalier şi trădare prin transmitere de secrete în legătură cu privatizarea unor mari companii naţionale.