Asumarea răspunderii "pentru despăgubirea foştilor proprietari"
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate, pe care îşi va asuma răspunderea în Parlament. Proiectul este criticat.
10 Aprilie 2013, 19:44
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate.
Executivul îşi va asuma răspunderea în parlament pentru acest proiect.
Premierul Victor Ponta susţine că a ţinut cont de recomandările CEDO, astfel încât România să nu mai fie nevoită să plătească sume uriaşe celor care invocă nerespectarea unor drepturi fundamentale.
În context, spune premierul, proiectul vizează restituirea în natură a proprietăţilor acolo unde este posibil şi despăgubirea în tranşe anuale de bani.
Pentru combaterea samsarilor, adică a celor care au cumpărat drepturilor litigioase, este prevăzută şi o supraimpozitare de 85%.
În acelaşi timp, Victor Ponta a anunţat că va fi redusă perioada în care clădirile retrocedate dar folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură trebuie să-şi păstreze destinaţia.
"Noi propusesem 20 de ani. Opinia Curţii e mai degrabă să avem un termen un pic mai redus. Asta înseamnă că în 10 ani trebuie să avem un program prin care şi şcoli şi spitale să avem unde să le mutăm în 10 ani. Nu e uşor acest lucru. Pare uşor acum, peste 10 ani, dar o să treacă repede timpul acesta.
"O să avem o nouă şedinţă, probabil marţea viitoare, în care să vedem ce amendamente vin şi practic dacă ne-a scăpat ceva, fie că este vorba despre dreptul cultelor, fie că e vorba de alte situaţi speciale, să le putem încorpora", afirmă premierul Victor Ponta.
Proiectul criticat de expropriaţi, oameni politici şi jurişti
Uniunea Naţională a Asociaţiilor Proprietarilor Expropriaţi din România consideră că noul proiect de lege a despăgubirilor este nefuncţional şi că va amâna la nesfârşit rezolvarea problemelor.
Reprezentanţii foştilor proprietari susţin că miza acestei legi o constituie sutele de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispoziţia baronilor locali.
De asemenea, Asociaţia pentru Prorietate Privată a afirmat că proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate este unul nerealist, discriminatoriu şi nefucţional.
Proiectul pentru care guvernul Ponta vrea să-şi asume răspunderea în Parlament este criticat şi de jurişti.
Din punctul lor de vedere problema este, de fapt, funcţionalitatea acestei legi.
Lectorul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj, specialist în jurist prudenţă CEDO, Radu Chiriţă.
"Curtea a reproşat României, frecvent, în ultima perioadă, faptul că sistemul de despăgubiri pe care în mod benevol l-am adoptat este complet nefuncţional în faza finală, respectiv în cea de asigurarea plăţilor efective" spune Radu Chiriţă.
Sistemul pe care îl propune acum premierul Victor Ponta prevede ca foştii proprietari ai caselor naţionalizate, care nu pot fi despăgubiţi în natură, să primească puncte în valoare nominală de 1 leu raportat la valoarea casei cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017 şi în limita a 10% pe an din suma punctelor.
Reporter: Vi se pare funcţional acest sistem?
Radu Chiriţă: Eu, sincer, nu l-am înţeles foarte exact. Chiar nu pot să-mi dau seama, sau cum să zic, aşa teoretic poate să pară funcţional dar şi în 2005 când ni s-a spus că se înfiinţează Fondul Proprietatea prin intermediul căruia statul va despăgubi foştii proprietari se părea la prima vedere că sistemul este funcţional. Pentru a putea dacă e funcţional sau nu ar trebui să vedem nişte cifre în faţă, să vedem câţi bani trebuie plătiţi, care sunt bunurile sau care este valoarea bunurilor care ar putea fi achiziţionate cu acele puncte, de unde sau din ce fel de alocaţii bugetare se vor strânge banii care ar urma să fie plătiţi după 2017 sau când se va stabili, ş.a.m.d. aşa, e un sistem care cel puţin fără socotelele astea e mai degrabă o idee decât un sistem.
O idee a fost şi cea cu Fondul Proprietatea care până la urmă a constat în faptul că, câteva persoane şi-au luat despăgubirile şi în rest a mai înfiinţat o comisie, o autoritate, care de trei ani nu a mai făcut absolut nimica, dar care funcţionează şi consumă resurse care poate erau utile să fie folosite tocmai pentru plata despăgubirilor. Sincer să fiu, nu mi se pare firesc ca o problemă atât de importantă pe care România nu a reuşit să o rezolve de 20 şi ceva de ani, să fie rezolvată prin asumarea răspunderii, care e o procedură ce nu permite nici discuţii, nici nimic, este o procedură a 'pumnului în masă'", spune lectorul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj, specialist în jurist prudenţă CEDO, Radu Chiriţă.
Premierul Victor Ponta a declarat că apelează la metoda asumării responsabilităţii pentru că nu vrea să transfere această răspundere doar asupra majorităţii USL din Parlament.
Victor Ponta a spus că problema restituirii este a tuturor forţelor politice din România.