Apel la pregătirea "unui viitor liniştit"
Delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a făcut apel la păstrarea valorilor democraţiei în România şi a respectării statului de drept.
Articol de Mihaela Dragomir, 20 Iulie 2012, 07:43
O delegaţie condusă de preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a vizitat joi Bucureştiul, pe fondul tensiunilor politice legate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Delegaţia s-a întâlnit la Bucureşti cu premierul Victor Ponta, preşedintele interimar, Crin Antonescu, cu cel suspendat, Traian Băsescu, precum şi cu preşedinţii Camerelor Parlamentului.
Concluziile vizitei au arătat preocuparea parlamentarilor europeni pentru schimbările intervenite pe scena politică în ultima perioadă.
Ei au făcut apel la păstrarea valorilor democraţiei în România şi a respectării statului de drept.
Preşedintele grupului liberal-democrat, Anne Brasseur, membru al delegaţiei, a susţinut că imaginea instituţiilor politice din ţara noastră a fost grav afectată în ultima perioadă, deşi situaţia care a condus la aceste evenimente a început înainte ca USL să vină la guvernare.
În acest sens, Anne Brasseur a spus că nu i se pare normal ca ţara să fie guvernată prin Ordonanţe de Urgenţă.
Mai mult, liderul european a afirmat că delegaţia este preocupată de situaţia actuală din România, lansând un apel către politicieni pentru pregătirea unui "viitor liniştit".
"Suntem preocupaţi de situaţia actuală din România. Ni s-a explicat de ce se întâmplă aceste lucruri, însă chiar dacă încercăm să le înţelegem, e ceva legat de cultură care ne preocupă, legată de majoritate şi opoziţie, o situaţie care ne preocupă mult. Trebuie să le punem întrebări şi despre ce se va întâmpla după referendum.
"Sperăm că în toamnă campania va fi una liniştită, în care interesul ţării va fi punctul central, şi nu poziţiile personale care pot rezulta din ea. Pentru mine, democraţia înseamnă mai mult decât respectarea Constituţiei. Facem apel la toţi cei care au răspundere politică să găsească un teren al înţelegerii pentru a pregăti un viitor liniştit acestei ţări", a spus Anne Brasseur.
La rândul său, preşedintele grupului socialist, Andreas Gross, un alt membru al delegaţiei, a declarat că există temeri în ceea ce priveşte democraţia din România şi a apreciat că divergenţele dintre majoritate şi opoziţie sunt departe de a se termina.
"Am temeri privind democraţia din România şi pentru cetăţeni poate mai mult decât înainte. Suntem pe punctul unei escaladări a unui conflict care nu s-a sfârşit, care a început înainte ca majoritatea să devină majoritate. Democraţia înseamnă mai mult decât suveranitatea majorităţii.
"Este vorba despre o răspundere comună a fostei majorităţi şi a celei actuale. Mă tem de ce-i mai rău dacă nu se schimbă lucrurile înainte şi după 29. Această violenţă structurală care s-a acumulat mă tem să nu izbucnească. Trebuie să ne gândim mult ce putem face pentru a contribui la evitarea escaladării acestui conflict şi sper că şi cetăţenii României vor fi implicaţi în acest efort", a declarat Andreas Gross.
Pe parcursul a două zile, delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a avut întâlniri cu premierul Victor Ponta, preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, şefii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi cu alţi lideri politici.