Anca Dragu și Ludovic Orban, șefii celor două Camere ale Parlamentului
Senatul și Camera Deputaților au fost legal constituite, după-ședințe maraton în care noii parlamentari au depus jurământul, iar cele două Camere și-au ales președinții.
Articol de Amalia Bojescu, 22 Decembrie 2020, 08:54
Senatul și Camera Deputaților au fost legal constituite, după-ședințe maraton în care noii parlamentari au depus jurământul, iar cele două camere ale Parlamentului și-au ales președinții.
Negocierile pentru repartizarea comisiilor de specialitate, dar și a funcțiilor de conducere din Birourile permanente au fost marcate de discuții tensionate, cu precădere la Camera Deputaților, unde dezbaterile s-au încheiat mult după miezul nopții. Amalia Bojescu a urmărit subiectul și ne spune mai multe:
Reporter: În Camera Deputaților au fost validate 329 de mandate, iar pentru unul s-a amânat decizia până la completarea dosarului. La Senat au fost validate toate cele 136 de mandate. După depunerea jurământului, senatorii și deputații și-au ales președinții.
La Senat, pentru prima dată în istoria acestui for, la conducere este o femeie, Anca Dragu, propusă de USR PLUS și susținută de PNL și UDMR. Contracandidat l-a avut pe senatorul PSD Lucian Romașcanu.
Deputații au stat târziu în noapte să aleagă președintele Camerei Deputaților, cât și membrii Biroului Permanent. S-a ajuns la această decizie, după ce decanul de vârstă, deputat AUR, după depunerea jurământului, a declarat lucrările închise fără să se supună la vot și alegerea președintelui.
Deputații AUR au părăsit sala de ședințe acuzând PSD și PNL de blat în negocierea funcțiilor.
În competiția pentru șefia Camerei Deputaților, au fost doi candidați: Ludovic Orban, susținut de coaliția de centru-dreapta, și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. Ludovic Orban a fost ales cu 179 de voturi 'pentru' și 110 împotriva.
Tot prin vot, au fost aleși și cei patru vicepreședinți: 2 de la PSD, câte unul de la PNL și USR PLUS, dar și cei patru secretari și patru chestori.
Senatul se va reuni de la ora 10:00 în ședință de plen, pentru a alege și celelalte funcții de conducere, respectiv, vicepreședinții secretarii și chestorii, iar Camera Deputaților va avea o ședință de plen pentru validarea comisiilor de specialitate.
(PH)