Analiza CE, "cuprinsă în raportul pe justiţie"
Premierul Victor Ponta a spus că analiza Comisiei Europene privind respectarea standardelor europene în România nu va fi una separată, ci va fi cuprinsă în raportul pe justiţie.
12 Iulie 2012, 13:01
Premierul Victor Ponta a confirmat că discuţia de săptămâna viitoare a Comisiei Europene referitoare la situaţia din România va avea loc în contextul publicării în aceeaşi zi a raportului pe justiţie.
La o conferinţă de presă comună cu preşedintele Partidului Socialist European, Serghei Stanişev, premierul a mai spus că analiza Comisiei Europene privind respectarea standardelor europene în România nu va fi una separată, ci va fi cuprinsă în raportul pe justiţie.
Şi premierul Ponta, şi preşedintele socialiştilor europeni, Serghei Stanilşev, au susţinut, în legătură cu primirea României în spaţiul Schengen, că nu ar fi corect să fie făcută o legătură între situaţia politică din România şi criteriile tehnice de aderare, pe care ţara noastră le îndeplineşte.
Premierul Victor Ponta urmează să se întâlnească joi şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, căruia, potrivit premierului, nu îi va cere să amâne raportul pe justiţie, din cauza campaniei electorale din România.
Înainte de aceste discuţii primul ministru s-a întâlnit cu şefii familiilor politice europene ultima de pe agendă cu cea a liderilor socialiştilor Serghei Stanişev încheiată cu puţin timp în urmă.
Trebuie spus că la fel ca şi la întâlnirea de miercuri cu liderul grupului socialist din parlament, premierul Victor Ponta a primit sprijinul familiei sale politice.
Preşedintele Partidului Socialist European a spus foarte clar că îl susţine pe premierul Victor Ponta şi de asemenea a spus că orice analiză ce va fi făcută de Comisia Europeană cu siguranţă va identifica faptul că în România standardele europene sunt respectate.
Premierul Victor Ponta a informat familiile politice cu care s-a întâlnit, liberalii şi propria sa familie politică socialştii mai puţin partidul Popular European, şi va informa de asemenea pe liderii instituţiilor europene.
Guvernul român şi coaliţia guvernamentală au precizat la Bruxelles că sunt hotărâte să respecte standardele europene, statul de drept şi procedurile constituţionale.
România nu va fi un caz pentru Uniunea Europeană
Premierul Victor Ponta a mai adăugat că România nu va fi un nou caz pentru UE şi a respins comparaţia care se face cu Ungaria spunând că nu este o comparaţie corectă şi că nu se basează pe fapte reale.
Preşedintele Parlamentului European, socialist şi el, declara miercuri seara că a avut şi discuţii mai prietenoase cu domnul Ponta decât cea avută miercuri.
Martin Schulz a recunoscută în mod absolut normal că este prieten cu premierul Ponta, că fac parte din aceeaşi familie politică însă de asemenea el a accentuat faptul că este preşedintele unei instituţii europene şi că datoria sa este să se asigure că standardele europene în orice ţară a subliniat el nu doar în România, standardele europene sunt respectate.
Preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că este îngrijorat de numărul mare de ordonanţe de urgenţă folosit de primul ministru în ultimele săptămâni şi că i-a comunicat acest lucru premierului Ponta.
Comisarul pentru justiţie al Comisiei Europene, Vivian Reding, declara miercuri că instituţiile europene sunt îngrijorate de schimbările care au avut loc în România şi de rapiditatea acestor schimbări şi de posibilele consecinţe.
Raportul pe justiţie, publicat pe 18 iulie
Viviane Reding spunea că va participa cu siguranţă la întâlnirea preşedintelui Jose Manuel Barroso cu premierul Ponta.
Comisarul pentru justiţie al Comisiei Europene spunea că pericolul sau riscul este ca statele membre ale Uniunii să mărească presiunea asupra Comisiei Europene şi în consecinţă ar putea exista dificultăţi legate de aderarea la Spaţiul Schengen.
O decizie referitoare la intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen este aşteptată pentru luna septembrie.