Ambasadorul Gabriel Gafiţa, rechemat din Portugalia
Potrivit CNSAS, Gafiţa a fost racolat ca informator al Securităţii în februarie 1977, când avea 25 de ani.
Articol de Bogdan Mihai, 11 Septembrie 2009, 16:05
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretele de rechemare de la post pentru cinci ambasadori, printre care şi Gabriel Gafiţa, ambasador la Lisabona, despre care Curtea de Apel a stabilit, la 28 mai, că a colaborat cu fosta Securitate.
Potrivit CNSAS, Gafiţa a fost racolat ca informator al Securităţii în februarie 1977, când avea 25 de ani. Numele lui de cod ar fi fost "Rosetty" şi ar fi avut misiunea să deconspire starea de spirit din lumea literară, dat fiind că la vremea respectivă era scriitor.
Pe 11 iulie 2008, Ministerul Afacerilor Externe i-a solicitat ambasadorului clarificarea situaţiei sale, anunţând că acesta va rămâne la post până la finalizarea procesului.
"Nu am făcut niciodată poliţie politică şi nici n-am atacat pe nimeni aşa cum sunt eu atacat acum. Cred că ceea ce se întâmplă este pentru că sunt ambasador, o persoană publică cu o carieră de succes. Dacă aş fi fost un simplu funcţionar nu s-ar mai fi făcut atâta vâlvă", declara Gafiţa.
El a adăugat că nu a beneficiat, înainte de 1989, de vreun avantaj sau demnitate publică, fiind, dimpotrivă, cel urmărit de Securitate.
Curtea de Apel din Bucuresti a admis acţiunea înaintată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi a constatat că Gabriel Gafiţa a avut calitatea de colaborator al Securităţii.
Gabriel Gafiţa a intrat în Ministerul Afacerilor Externe în anul 1991. A fost ambasador în Portugalia din noiembrie 2005, fiind numit în funcţie prin decret prezidenţial la propunerea fostului ministru de Externe Mihai-Răzvan Ungureanu. A mai fost un an ambasador în Malaysia, precum şi în Canada, între anii 1998 şi 2002. Între anii 2002 şi 2004 a ocupat funcţia de director general adjunct pentru Europa şi America de Nord în centrala MAE.
Potrivit CV-ului său, Gabriel Gafiţa nu a fost membru al PCR înainte de 1989 şi nu a avut nici o afiliere politică după 1989. A primit, în anul 2000, Ordinul "Serviciu Credincios" clasa Mare Ofiţer. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi este autorul a numeroase volume publicate în România şi în străinătate.