Alianţa PSD, UNPR, PC nu are majoritate parlamentară absolută
Destrămarea alianţei aflate acum la putere, evocată de unii lideri ai USL ar obliga guvernul să negocieze adoptarea legilor cu alte formaţiuni din Parlament.
Articol de Alina Stănuţă, 13 Februarie 2014, 20:52
O analiză a ponderii politice din forul legislativ arată că alianţa PSD, UNPR, PC ar mai avea nevoie de 16 susţinători pentru o majoritate absolută necesară legilor organice, dar fără sprijinul liberal ar putea fi obligată să renunţe la proiecte majore cum este modificarea Constituţiei.
În acest moment, cele trei partide care formează noua alianţă electorală în vederea alegerilor europarlamentare, Uniunea Social Democrată, adică, PSD, UNPR şi PC, deţin în Senat 84 de parlamentari din totalul de 171.
Majoritatea la Senat este de 86 de senatori, iar USD mai are nevoie doar de două voturi pentru a atinge această majoritate.
La Camera Deputaţilor, partidele din USD deţin 189 de parlamentari iar majoritatea este de 203 deputaţi.
Pentru a-şi putea trece legile propuse, şi în această Cameră USD ar mai avea nevoie şi de voturile minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, care votează de regulă alături de cei aflaţi la putere.
Trăgând linie şi adunând, în cele două Camere USD are 273 de parlamentari iar pentru a fi adoptate legi în plenul reunit este nevoie de un număr minim de 289 de voturi.
Există, aşadar, o diferenţă de 16 voturi care pot proveni fie de la minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, de la grupul UDMR sau de la parlamentarii independenţi.
Dacă Uniunea Social Liberală, cea aflată acum la guvernare s-ar destrăma iar liberalii ar ieşi din Executiv, după cum rezultă din calculele matematice, USD ar mai avea nevoie şi de sprijinul altor parlamentari, şi asta pentru că potrivit legislaţiei proiectul de revizuire a Constituţiei aflat acum în dezbatere în Parlament se adoptă cu majoritate de cel puţin 2/3 din numărul senatorilor şi deputaţilor, în timp ce legile organice se adoptă cu votul a jumătate plus unu din membrii fiecărei Camere.
Legile ordinare au şi ele nevoie de votul majorităţii membrilor prezenţi la dezbatere în fiecare Cameră.