Alegerile locale "la 10 iunie"
Executivul a anunţat oficial data alegerilor locale. Guvernul a precizat că va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru acest scrutin, cu o treime mai mult decât la cel de acum patru ani.
14 Martie 2012, 08:38
Guvernul a decis marţi ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie.
Executivul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru aceste alegeri, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru ani.
Campania electorală va începe la 11 mai şi se va încheia pe 9 iunie.
Potrivit Legii administraţiei publice locale, mandatul primarilor şi al consilierilor locali este de patru ani, transmite redactorul Radio România Actualităţi Angela Bârgoan.
Solicitările pentru alocarea timpilor de antenă pot fi adresate până la 1 mai.
În cazul egalităţii de voturi şi a necesităţii unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului sau a preşedintelui Consiliului Judeţean, potrivit legii, acesta va avea loc la interval de două săptămâni, respectiv 24 iunie.
În perioada electorală va funcţiona o comisie de transparenţă care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile.
Dn comisie vor face parte câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente.
USL şi alianţa conturată la nivel local în jurul PDL, principalii actori
Uniunea Social Liberală şi Mişcarea Populară îşi vor disputa cele mai multe dintre posturile din administraţia locală.
Copreşedintele USL Crin Antonescu a recunoscut că există tensiuni la negocierile care au loc în câteva din filialele din teritoriu ale partidelor componente USL, dar a susţinut că acestea sunt normale.
Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor PSD să se implice în campania electorală pentru alegerile locale şi i-a avertizat că, dacă nu o vor face, nu vor mai fi susţinuţi pentru a candida pentru un nou mandat.
De cealaltă parte, potrivit preşedintelui PDL, Emil Boc, alianţa electorală din jurul Partidului Democrat Liberal, cunoscută şi sub numele de "Mişcarea Populară", este valabilă numai la nivel local.
PDL a anunţat că a definitivat deja echipa care va purta negocieri cu un alt partid pentru semnarea protocolului de colaborare la alegerile locale.
Anunţul a generat critici din partea liderului PDL Dolj, Radu Berceanu, el anunţînd că nu va respecta protocolul.
Ce partid s-ar putea alia cu PDL la alegerile locale, aflaţi pe siteul politicaromneasca.ro.