Alegătorii români din străinătate care doresc să voteze se pot înregistra
Alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la prezidenţialele din acest an se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Iulie 2019, 07:39
Alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la prezidenţialele din acest an prin corespondenţă sau la o secţie din afara ţării, mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro.
Înscrierea a început, iar formularele vor fi active până pe 11 septembrie.
Petruţa Dinu ştie cum se va vota: "Alegerile prezidenţiale vor avea loc în România pe 10 şi 24 noiembrie, iar românii din afara ţării pot vota anticipat pe parcursul a trei zile, din 8 până pe 10 noiembrie, respectiv din 22 până pe 24 noiembrie.
Secţiile se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00, însă dacă la ora închiderii lor în locaţiile respective vor mai fi votanţi, programul se va prelungi până la 23:59 de minute în toate cele trei zile.
Autorităţile au în vedere crearea de noi secţii de votare în străinătate.
Preşedinţele Autorităţii, Constantin Florin Mituleţu-Buică, a precizat că există deja solicitări în acest sens.
Peste 100 de cereri din Germania şi aproape 50 din Austria.
Este important, spune el, ca cetăţenii să se preînregistreze pe platforma online deschisă de AEP.
Preşedintele Autorităţii a explicat şi cum se va desfăşura votul în cadrul secţiilor.
Constantin Florin Mituleţu-Buică: "Important de ştiut ca listele electorale permanente din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat pe baza datelor înregistrate în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Alegătorul semnează pe un dispozitiv informatic, deja s-a găsit o formulă tehnică, iar în perioada următoare vom trece la procedura de achiziţionare a 2.500 de tablete.
Cetăţeanul se prezintă la operatorul de calculator, îi dă actul de identitate, i se scanează informaţiile, se preia codul numeric personal, nume şi prenume, l-a verificat, are drept de vot, nu a mai votat, îi permite alegătorului, primeşte mesajul pe tabletă "semnează", a semnat, a dat ok-ul şi alegătorul deja poate să îşi exercită dreptul de vot, primeşte ştampila, buletinul de vot, revine îşi primeşte actul de identitate şi părăseşte secţia de votare."
Pentru cei care aleg votul prin corespondenţă e important de menţionat că alegătorul trebuie să pună documentele în plicurile specificate pentru a asigura secretul votului şi mai trebuie să ştie alegătorul că dacă va trimite plicul la misiunea diplomatică, o va face pe proprie cheltuială, iar dacă va alege Poşta Română, serviciul va fi plătit din statul român."