Agenda parlamentară
În Parlament, Comisia specială pentru examinarea celor trei noi legi ale justiţiei se reuneşte din nou.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Octombrie 2022, 08:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - În Parlament, Comisia specială pentru examinarea celor trei noi legi ale justiţiei se reuneşte astăzi, din nou, într-o şedinţă la care va dezbate proiectul privind organizarea judiciară, adoptat deja de Camera Deputaţilor.
Potrivit redactorului RRA, Alina Stănuţă, legislativul va relua, săptămâna aceasta, dezbaterea Ordonanţei privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie: ”Comisia parlamentară specială pentru legile justiției va continua dezbaterea celor trei proiecte din domeniu care au primit deja votul în Camera Deputaților. Fost ministru al Justiției, deputatul USR, Stelian Ion, a solicitat din nou prelungirea termenului de dezbatere și vot, până la primirea avizului Comisiei de la Veneția.
Stelian Ion: ”Profitați de faptul că, într-adevăr, există mare deschidere pentru ridicare MCV și veniți cu tot felul de propuneri care ne îndepărtează de la obiectivul pe termen lung, acela de a avea o justiție independentă, eficientă.”
În replică, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, arăta că autoritățile se află într-un dialog permanent cu reprezentanții Comisiei Europene, iar proiectele de lege care reprezintă un reper în cadrul MCV au parcurs toate procedurile legale. La Camera Deputaților ar putea intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ordonanța de urgență a Guvernului care plafonează și compensează prețurile la energie și gaze naturale. După ce a trecut de Senat cu anumite modificări, acum documentul se află la Camera Deputaților, for decizional. Liderul PSD, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a transmis membrilor celor două comisii raportoare să ia în calcul participarea la discuții în calitate de invitați a reprezentanților producătorilor, distribuitorilor sau furnizorilor din energie.
Marcel Ciolacu: ”S-a discutat mult prea mult în spațiu public și mult prea puțin în zona instituțională. Rolul Parlamentului este să aibă aceste discuții transparent. Sunt anumite scăpări pe care le-am discutat cu toții și ni le-am asumat și o să vedem în zona de distribuție și furnizare unde sunt adevăratele probleme.”
Documentul ar mai putea aștepta până să primească votul final în Camera Deputaților, deoarece parlamentarii urmează să ia în calcul și poziția Comisiei Europene în ceea ce privește propunerea de plafonare a prețului la gazele naturale. Pe de altă parte, tot la Camera Deputaților, marți, va fi dezbătută și votată moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Parlamentarii celor două formațiuni îl acuză pe acesta că ar fi favorizat câștigătorul unei licitații pentru achiziția de automobile destinate Poliției Române.”