Agenda parlamentară
Agenda parlamentară de săptămâna aceasta.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Mai 2022, 08:15
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Executivul are programată chiar astăzi prima ședință a săptămânii și este posibil ca Ministerul de Finanțe să prezinte mecanismul de reducere cu 50 de bani a prețurilor la carburanți pentru transportatori.
Măsura a fost anunțată recent de coaliția de guvernare, dar deocamdată nu se știe când va intra în vigoare.
Între timp, la Parlament ar trebui să fie dezbătut un proiect de reducere a accizei și a taxei pe valoarea adăugată la motorină și benzină care ar ajuta toți șoferii.
Proiectul, inițiat de USR, nu are însă și susținerea majorității guvernamentale.
Mai multe informații în relatarea semnată de Alina Bordeiașu: ”La vot în plenul Senatului va intra în această săptămână proiectul inițiat de USR de reducere a accizei la carburanți și a TVA de la 19 la 5%. Deputata USR Cristina Prună spunea că actuala coaliție de guvernare ar trebui să voteze această inițiativă, care ar duce la o scădere a prețurilor la benzină și motorină.
Cristina Prună: ”Dacă actuala coaliţie ar adopta acest proiect de lege, atunci prețurile ar reveni la nivelul celor de anul trecut. Mai mult de jumătate din acest preț reprezintă acciză și TVA, care se duc tot la stat.”
În replică, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că s-au făcut analize și reducerea TVA nu ar produce efectele așteptate în economie. El amintea că s-au luat deja alte măsuri economice și sociale.
Marcel Ciolacu: ”Deja s-a luat o măsură de 0,5 bani la scăderea din preț prin reducerea accizei pentru transportatori, distribuitori și pentru cei care fac transport pentru persoane. Întâi să le punem în practică pe cele pe care le-am luat.”
Proiectul Legii offshore, despre care se discută de ceva timp, va intra în atenția senatorilor din Comisiile pentru buget și energie, care trebuie să dea raport pe fondul legii. După acest pas, documentul va intra la vot în plenul Senatului, prima Cameră sesizată. Actul normativ va permite exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și va aduce mai multă securitate energetică pentru România și alte state din regiune, au dat asigurări inițiatorii din coaliția de guvernare.”
Un proiect de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră este început deja în perimetrul Midia de o companie deținută de americani și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Au finalizat instalarea primei platforme de producție la sfârșitul anului trecut și așteaptă acum și legea ca să poată începe extracția. Ministrul energiei, Virgil Popescu, s-a declarat din nou convins că primele gaze naturale din Marea Neagră vor ajunge în sistemul de distribuție național din a doua jumătate a acestui an.
Virgil Popescu: ”Am făcut deja recepția la lucrările din perimetrul celor de la Black Sea Oil&Gas şi sunt convins că după 1 iulie vom scoate gaze din Marea Neagră, în a doua jumătate a anului acesta. Deja se fac teste de intrare în sistemul național de transport a gazelor naturale.”