Agenda parlamentară
În parlament vor continua săptămâna aceasta dezbaterile privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.
Articol de Cătălin Purcaru, 21 Februarie 2022, 07:06
În parlament vor continua săptămâna aceasta dezbaterile privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.
Ministrul justiției consideră că MCV trebuie să înceteze după dispariția acestei secții,
De partea cealaltă, fostul ministru USR al justiției, Stelian Ion, a propus amânarea cu o lună a dezbaterii proiectului de lege, dar propunerea sa a fost respinsă în comisia de specialitate.
În plenul Camerei Deputaților se anunță dezbateri în contradictoriu între reprezentanții puterii și cei ai opoziției pe tema desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, așa cum s-a întâmplat și în Comisia juridică.
Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al justiției, a cerut amânarea dezbaterii până luna viitoare, atunci când Comisia de la Veneția urmează să se pronunțe pe această temă, însă fără succes. Stelian Ion susține că proiectul propus de Ministerul Justiției este doar de fațadă.
Stelian Ion: DNA nu va mai putea să ancheteze, așa cum ar fi firesc, pe viitor magistrații, nici procurori, nici judecători. Avem de a face cu un atac la lupta împotriva corupției, avem de a face cu o mascaradă, pentru că nu se rezolvă o problemă. Doar formal guvernul actual se preface că desființează SIIJ, dar păstrează toate mizeriile din spatele SIIJ.
Reporter: Ministrul justiției, liberalul Cătălin Predoiu, spune că desființarea Secției Speciale este un obiectiv prevăzut în programul de guvernare, cu termen clar de realizare, și ar putea avea un impact în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen. El dă asigurări că proiectul de desființare este rezultatul unei consultări transparente inclusiv cu partenerii externi.
Cătălin Predoiu: Este periculos să se susțină că parchetele care nu sunt specializate nu pot instrumenta și aplica legea în cauze inclusiv care prevăd infracțiuni de corupție săvârșite de magistrați. Parchetele din România specializate sau, să zicem, de drept comun sunt competente toate, iar faptul că legiuitorul optează pentru o competență sau alta nu înseamnă un blam implicit pentru celelalte parchete care nu au competență.
Reporter: Plenul Camerei Deputaților este prim for sesizat în acest caz.
La Senat urmează modificarea regulamentului astfel încât să fie împiedicate manifestările agresive și violențele din sala de plen și comisii. Totodată, ordonanța de urgență privind măsurile de sprijin până la finalul lunii viitoare în cazul facturilor crescute la energie se află în atenția senatorilor în comisia de specialitate.
Nu în ultimul rând, la Comisia de control activității SRI este așteptat directorul instituției,
Eduard Hellvig. El a fost invitat pentru a da informații cu privire la evoluțiile actuale de securitate la granița Ucrainei şi asupra aspectelor de interes pentru România.