Agenda de lucru a şedinţei Parlamentului
Parlamentul revine de mâine la lucru, cu şedinţe de plen programate atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.
Articol de Alina Bordeiaşu, 03 Mai 2021, 14:13
Parlamentul revine de mâine la lucru, cu şedinţe de plen programate atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.
Pe agendă, se află, între altele, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, o iniţiativă de modificare a Codului de Procedură Penală, dar şi mai multe proiecte pe teme sociale, dezbătute deja în comisiile de specialitate.
La Senat se așteaptă un vot pe inițiativa de modificare a Codului de Procedură Penală în acord cu decizia Curții Constituționale, din 7 aprilie.
Este vorba despre obligativitatea pentru instanță ca o dată cu sentința să fie elaborată și motivarea acesteia. De asemenea, termenul de pronunțare nu poate fi amânat mai mult de 120 de zile, spunea ministrul justiției, Stelian Ion.
Stelian Ion: La început, maximum 60 de zile, putând ca în situații cu totul excepționale să prelungească 30 de zile și încă 30 de zile, astfel încât să nu se depășească în total 120 de zile. În acest timp, nu se poate pune în executare nicio soluție, nu este pronunțată nicio soluție. Abia în momentul pronunțării vor ști și motivele toate persoanele implicate în procesul penal.
Reporter: Tot marți, în Senat, este programat votul în plen asupra inițiativei PSD și AUR de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă privind evacuarea și transferul pacienților de la Spitalul Foișor, din capitală. Senatorii USR PLUS se opun constituirii acestei comisii, pe motiv că Parlamentul dă legi, nu anchetează.
În schimb, PSD crede că este necesară o astfel de comisie de anchetă, pentru că, spun social-democrații, viața pacienților a fost pusă în pericol de autorități.
La Camera Deputaților ședința de plen va avea loc miercuri, iar pe ordinea de zi sunt mai multe proiecte ce au rapoarte de respingere de la comisiile de specialitate, de exemplu inițiativa de majorare a alocației de stat pentru copii sau reînnoirea periodică din trei în trei ani a documentelor de încadrare în condiții deosebite de muncă.