Adoptarea unui buget al UE, "prioritară pentru statele membre"
Preşedintele Traian Băsescu spune ca la summitul de la Bruxelles este posibil să nu se ajungă la niciun rezultat însă exercitarea dreptului de veto ar îngreuna negocierile.
Articol de Oana Bâlă, 20 Noiembrie 2012, 14:18
Adoptarea unui buget al Uniunii Europene, respectiv ajungerea la un compromis, este prioritară pentru statele membre, inclusiv pentru România, a declarat marţi într-o conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni preşedintele Traian Băsescu.
Este posibil ca la summitul care începe peste două zile la Bruxelles să nu se ajungă la vreun rezultat, însă, în acest în acest context, exercitarea dreptului de veto de către un stat ar îngreuna şi mai mult negocierile, a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu consideră că interesul României este să negocieze bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.
Traian Băsescu a precizat că, dacă România pleacă la Bruxelles cu ideea că-şi va folosi dreptul de veto şi o şi anunţă, va rămâne în afara negocierilor.
El le-a transmis politicienilor care recomandă folosirea dreptului de veto că ar trebui să calculeze ce va pierde România dacă nu se ajunge la un compromis privind bugetul.
Preşedintele Traian Băsescu a explicat că va reprezenta România la consiliul de la Bruxelles pentru că are un potenţial de negociere mai bun decât cel al premierului Victor Ponta şi consideră că nu şi-ar îndeplini atribuţiile constituţionale dacă l-ar delega pe premier, ţinând cont şi de momentul dificil în care se află toate statele membre.
În ceea ce priveşte şedinţa parlamentului, şeful statului a făcut un apel către parlamentari să aibă în atenţie procesul de negociere premergător consiliului şi a precizat că semnalele divergente pot crea confuzie.
Poziţia executivului cu privire la bugetul Uniunii Europene
Premierul Victor Ponta a prezentat ulterior în parlament poziţia executivului cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.
Victor Ponta a solicitat senatorilor şi deputaţilor să sprijine propunerile preşedintelui Comisiei Europene însuşite şi de Parlamentul European pentru viitorul mecanism financiar multianual.
Primul ministru a spus că guvernul nu agreează sugestiile preşedintelui Consiliului European care ar transforma România în cel mai defavorizat stat dintre beneficiarii fondurilor de coeziune.
Premierul Ponta cere reprezentanţilor României în structurile europene, inclusiv preşedintelui Traian Băsescu să susţină la Bruxelles interesul naţional.