Acuzaţii de plagiat în lumea politică
Cazuri recente răsunătoare, dar şi dovedite de plagiat au dus la demisia preşedintelui Ungariei în martie 2012, Pal Schmitt, şi în 2011 a ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg.
Articol de Sorin Solomon, 19 Iunie 2012, 14:02
Lumea politică europeană s-a confruntat în ultimii ani cu acuzaţii de plagiat care, în mai multe cazuri, atunci când au fost dovedite, au dus la demisia celor care au fost dovediţi.
Cazuri recente şi răsunătoare sunt demisia preşedintelui Ungariei şi a unui ministru german al apărării.
Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat, în martie 2012, pe fondul scandalului privind retragerea titlului de doctor.
Senatul Universităţii Semmelweis i-a retras titlul de doctor preşedintelui ungar Pal Schmitt, pe fondul acuzaţiilor de plagiat, pe care acesta l-a obţinut în 1992.
Dintre dintre cele 215 pagini ale tezei "O analiză a programului Jocurilor Olimpice moderne", scrisă de Pal Schmitt, 196 de pagini sunt considerate a fi copiate.
Fostul ministru german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat anul trecut, în urma unui demers similar al publicaţiei "Nature".
Mai multe pagini din lucrarea lui Guttenberg, care făcea o comparatie între sistemul legal din Statele Unite şi Uniunea Europeana, au fost copiate de la alţi autori, fără a se cita sursa.
Pe 15 iunie 2011, Universitatea din Heidelberg a făcut cunoscută anularea titlului de doctor al Silvanei Koch-Mehrin, din motive de plagiat masiv.
Aceasta era vicepreşedinte al Parlamentului European şi membră a partidului liberal german, funcţii din care şi-a dat demisia, dar şi-a păstrat calitatea de europarlamentar.
--fb1Acuzaţiile de plagiat aduse Silvanei Koch-Mehrin au fost demonstrate cu ajutorul siteului Vroni Plag Wiki care se ocupă de examinarea lucrărilor asupra cărora planează acuzaţiilor de plagiat.
Cu ajutorul acestui site au mai fost descoperite plagiate în lucrările de doctorat ale altor trei oameni politici, iar universităţile au retras titlurile de doctor acordate anterior.
Plagiatul în România
Şi în România doi miniştri au fost nevoiţi să îşi dea demisia în urma acuzaţiilor de plagiat, deşi doar într-un singur caz acuzaţia a fost dovedită.
Medic şi profesor universitar, dar şi ministru al sănătăţii, Mircea Beuran, a fost acuzat de plagiat în anul 2003, după ce s-a aflat că lucrarea sa "Ghidul medicului de gardă" era, de fapt, o traducere după un ghid medical internaţional.
În urma unei anchete a Colegiului Medicilor, Mircea Beuran şi-a pierdut atât funcţia de profesor universitar, cât şi pe cea de ministru.
Ulterior, Mircea Beuran şi-a câştigat însă în instanţă dreptul de a se întoarce la catedră.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi este acuzată de plagiat, după ce şi-ar fi copiat anumite fragmente din lucrarea de doctorat din lucrări de specialitate.
Procurorul general a sesizat vineri Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputaţiei sale profesionale.
Fostul ministru al educaţiei în guvernul Ponta, Ioan Mang, şi-a dat demisia după ce a fost acuzat de plagiat.
Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este "o acţiune politică", al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ.
Consiliul Naţional de Etică a renunţat să îl mai cerceteze pe ministrul educaţiei, Ioan Mang, acuzat de plagiat, deoarece era membru al guvernului.
Academia Română a întocmit o comisie formată din trei membri pentru a cerceta acuzaţiile de plagiat aduse lui Ioan Mang, dar după demisia acestuia comisia a fost desfiinţată.