Acordul de coabitare "trebuie să funcţioneze în continuare"
Ministrul justiţiei spune că discuţiile privind pactul de coabitare au fost un model de dialog între reprezentanţii unor instituţii, în care fiecare parte şi-a expus evaluările.
10 Octombrie 2013, 10:33
Acordul de coabitare dintre preşedinţie şi guvern trebuie să funcţioneze în continuare, consideră ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc.
El a precizat miercuri seară, la postul de televiziune DIGI 24, că aceasta este premisa de la care a plecat dialogul de miercuri.
Ministrul justiţiei, care a participat alături de ministrul de externe, Titus Corlăţean, la discuţiile cu consilierii prezidenţiali pe tema pactului de coabitare, a mai spus că urmează o evaluare a discuţiilor, urmând ca în câteva zile să aibă loc o nouă întâlnire.
"Din punctul meu de vedere, a fost un model de dialog între reprezentanţii unor instituţii, în care fiecare parte şi-a expus, evident, propriile evaluări cu privire la modul în care a funcţionat până acum acordul, dar, în esenţă, a fost o întâlnire în care am convenit că trebuie să mergem mai departe cu acest acord şi trebuie să găsim soluţii în acest sens", a spus Robert Cazanciuc.
În ceea ce priveşte propunerile pentru conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, ministrul justiţiei precizează că propunerea făcută îi aparţine în exclusivitate, a fost bazată pe dialogul avut cu procurorii din secţie şi că nu este vorba de nicio presiune politică.
Activitatea DNA, pertubată de încetarea delegării procurorilor
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, afirmă însă că încetarea delegării pe funcţii de conducere a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru a creat vulnerabilitate în sistem şi a perturbat activitatea DNA.
Într-un interviu acordat postului public de televiziune, ea a precizat că a fost informată de procurorul general Tiberiu Niţu şi că nu schimbarea acestora este problema, ci modul în care s-a făcut.
"Nu am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi s-a spus că este decizia pe care şi-o asumă şi urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax, pentru a le pune în aplicare.
Am făcut o recomandare scrisă minsitrului justiţiei cu privire la persoanele care, din punctul meu de vedere, pot îndeplini funcţia de procuror-şef şi procuror-şef adjunct al acestei secţii. Opţiunea mea scrisă către ministrul justiţiei, către procurorul general a fost pentru procurorii Mariana Alexandru şi Lucian Papici", a spus Laura Codruţa Kövesi.
Semnalul dat în sistem "nu a fost unul foarte convingător"
Laura Codruţa Kövesi a mai spus că semnalul care a fost dat în sistem nu a fost unul foarte convingător referitor la stabilitate şi la continuitatea în funcţii.
Încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă săptămâna trecută de procurorul general, Tiberiu Niţu.
În locul lor, la propunerea ministrului justiţiei, au fost delegaţi procurorii Iuliana Bendeac şi, respectiv, Viorel Cerbu.
Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat faptul că pentru delegarea acestora nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară.