A început o nouă sesiune parlamentară
A început o nouă sesiune parlamentară.
Articol de Florin Lepădatu, 02 Februarie 2022, 08:35
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - A început o nouă sesiune parlamentară ce pare că va fi dominată, în prima perioadă, de subiectul creşterii facturilor la energie.
Urmează să fie dezbătută rapid ordonaţa de urgenţă privind noua schemă de compensare şi plafonare a tarifelor la curentul electric şi gazele naturale.
Şi în acest context, atât PSD, cât şi PNL au anunţat iniţiative legislative în domeniu.
A fost înregistrată şi prima moţiune simplă, tot pe tema energiei, depusă de USR la adresa ministrului de resort, Virgil Popescu.
Alina Stănuţă a urmărit declaraţiile politice de ieri şi are detalii despre toate aceste priorităţi legislative: ” Social-democraţii arătau că vor depune inițiative legislative punctuale, ca rezultat al analizei Comisiei de anchetă privind creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Liderul de grup al senatorilor PSD, Radu Oprea, spunea că ar putea fi modificat cadrul legislativ în cazul unor hidrocentrale fără aviz de funcționare.
Radu Oprea: ”Este vorba despre acele hidrocentrale care nu au aviz astăzi şi unde, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Mediului, cu autoritățile competente, s-ar putea modifica cadrul legislativ, astfel încât acei 600 de megawaţi, care ne-ar fi extrem de necesari în acest moment, să poată să fie puşi în funcţiune cât mai repede.”
Tot în domeniul energiei, parteneri de coaliţiei ai PSD, cei de la PNL au solicitat adoptarea rapidă a Legii Offshore, care ar debloca proiecte de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră.
Președintele PNL, Florin Cîțu: ”Legea Offshore ai nevoie de ea pentru a începe investiţia, pentru că acolo sunt nişte criterii clare şi fără acele criterii nimeni nu îşi va asuma /.../. Ne va ajuta în viitor, din 2026, pentru ca alături de proiectele pe care le avem pentru energie nucleară avem şi acest proiect pe gaze, România poate să aibă, nu ştiu dacă independenţă energetică, dar să aibă o securitate energetică din 2026.”
Un alt proiect de lege important iniţiat de Ministerul Justiției, cel pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, va ajunge și el în Parlament în prima parte a acestei luni. Din opoziție, USR anunță că modificarea legilor justiției, eliminarea sau taxarea pensiilor speciale și elaborarea unui nou cod electoral sunt câteva dintre prioritățile acestora.
Președintele formațiunii, Dacian Cioloş: ”USR are ca prioritate și eliminarea și/sau taxarea, după caz, a pensiilor speciale şi modificarea legilor justiției, considerată prioritate. Aici avem deja un pachet de modificare a legilor justiției propus de colegul nostru Stelian Ion încă de pe vremea de când era ministru.”
USR deja a anunțat depunerea unei moțiuni simple la Camera Deputaților împotriva ministrului energiei, Virgil Popescu, în contextul crizei facturilor.”