34.654 de persoane "vor fi radiate din listele electorale"
Premierul Victor Ponta a anunţat că 34.654 de persoane urmează să fie radiate, peste 512.000 au actele de identitate expirate, iar peste 3.000.000 de români sunt în străinătate.
Articol de Paul Poteraşi, 20 August 2012, 17:50
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria că, din datele de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, în timp ce 3.052.397 sunt în străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor.
Victor Ponta a prezentat datele primite de la MAI şi MAE şi transmise Curţii Constituţionale.
CCR urmează să se întrunească marţi pentru a decide asupra rezultatului referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
Premierul a declarat că, din datele primite de la MAI, 34.654 de oameni urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, deoarece au încetat din viaţă sau şi-au pierdut dreptul de a vota.
De asemenea, conform datelor de la MAI, 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului, ceea ce, în opinia premierului, "trebuie avut în vedere".
Victor Ponta a precizat că, din datele MAE, primite până acum de la instituţii străine sau de la misiunile diplomatice, totalul cetăţenilor români "cu drept legal de şedere în alte ţări" este 3.052.397 de persoane.
Datele primite din 17 ţări arată că acolo sunt 1.101.809 cetăţeni români majori, însă datele primite din alte state nu precizează câţi sunt majori şi câţi sunt minori.
Premierul Victor Ponta a susţinut că a trimis Curţii Constituţionale o adresă cu informaţiile primite de la MAI, care nu sunt listele electorale permanente, pentru că executivul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.
Premierul a declarat că trimis luni adresa către preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, aceasta fiind înregistrată cu numărul 5451.
"Nu am transmis CCR liste electorale dintr-un motiv pe care am reuşit să-l fac inteligibil pentru toată lumea: nu erau la noi listele electorale, ci au fost luate de Parchet", a spus Victor Ponta.
Premierul a mai spus că CCR, prin trei adrese, a solicitat guvernul României îndeplinirea anumitor proceduri referindu-se la prevederile Legii 370/2004 privind alegerea preşedintelui României.
CCR a solicitat listele permanente
Marţea trecută, CCR a decis, marţi, în vederea asigurării soluţionării cu celeritate a cauzei şi pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică ce se răsfrânge direct asupra economiei naţionale, să dispună preschimbarea termenului de dezbatere acordat în privinţa referendumului de la data de 31 august la 21 august, se arată într-un comunicat al Curţii.
Curtea Constituţională precizează că se va pronunţa cu o majoritate de două treimi, adică şase voturi din nouă, asupra valabilităţii referendumului din 29 iulie, conform Legii privind organizarea şi funcţionarea CC.
În comunicat se mai precizează că plenul CCR a solicitat executivului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012), conform dispoziţiilor art. 17 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, se arată într-un comunicat al Curţii.
Conform comunicatului, listele electorale permanente sunt, potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, "listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv".
"Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte", se arată în comunicatul CCR.