Ziua păcălelilor
1 aprilie este ziua în care oamenii ar trebui să fie mai riguroşi în receptarea informaţiilor - pentru că ar putea fi minţiţi.
Articol de Sorin Solomon, 01 Aprilie 2010, 12:19
Obiceiul de a păcăli de 1 aprilie a devenit aproape universal, încât pare puţin probabil ca cineva să mai poată accepta uşor în această zi uşor o informaţie nouă, de teamă că va fi minţit.
Totuşi, ziua păcălelilor face victime în fiecare an, numărul celor păcăliţi prin mass media fiind uneori destul de mare.
Reticenţa oamenilor, însă, face ca în această zi ştirile reale, dar care par fanteziste, să nu fie crezute.
Astfel ştirea difuzată pe 1 aprilie 1984, la toate radiourile din SUA, conform căreia celebrul cântăreţ de muzică soul Marvin Gaye a fost ucis, nu a fost crezută de nimeni.
Din păcate ştirea nu era o păcăleleală, ci cât se poate de reală.
Iar presa nu a renunţat la tradiţia, destul de veche, de a difuza păcăleli.
Un muzeu al farselor din SUA a făcut un clasament al păcălelilor din presă.
Cea mai bună pare a fi anunţul unul lanţ de fast food din SUA, care a difuzat informaţia că a creat un hamburger special pentru clienţii stângaci ai restaurantelor.
Ştirea a prins, mult timp respectivul fel de mâncare fiind cerut de clienţii stângaci.
BBC a dat dovadă de inventivitate maximă când a anunţat că elveţienii au început culesul de spaghetti din copaci, recoltă excelentă în acel an.
Video: Culesul de spaghetti din copaci.
Nu puţini au fost englezii care au telefonat pentru a obţine seminţe şi instrucţiuni pentru plantarea arborelui de sapghetti.
În 1962 televiziunea din Suedia a anunţat că poată fi recepţionată color dacă pe ecranul televizorului se pune un ciorap de nailon.
Belgieni revoltaţi au trimis mesaje de indignare după ce o companie de internet a publicat o ştire că din cauza tensiunilor dintre flamanzi şi valoni, umorul în public va fi interzis prin lege.
Dar una dintre cele mai bune glume de 1 aprilie este reportajul BBC privind migraţia pinguinilor zburători din Antarctica în jungla amazoniană.
Primul "1 aprilie"
Originea zilei păcălelilor este necunoscută.
Cea mai acceptată variantă este cea prin care ziua de anul nou a fost mutată de la 1 aprilie la 1 ianuarie.
În anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie.
Întrucât la vechiul An Nou, de 1 aprilie, se obişnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărţirea de cadouri şi după anul 1564, dar sub forma unor farse şi glume nevinovate.