Ziua internațională împotriva violenței de gen
Violența de gen a dus la moartea a 48 de femei în Spania, numai pe parcursul acestui an. Două dintre ele erau românce.
25 Noiembrie 2015, 15:21
Flagelul nu are granițe și nu ține cont de cetățenie. Două din cele aproape 50 de victime ale violenței de gen din statistica neagră a lui 2015 erau românce. Anca avea 22 de ani și trăia în orășelul Arganda del Rey din zona Madridului. Fostul ei prieten ei nu a suportat să o vadă cu altcineva, așa că a decis să o omoare. Ulterior, agresorul s-a sinucis.
Constantina, de 34 de ani, locuia în provincia Alicante și a fost găsită moartă în casă, ucisă de partenerul ei, care acum este în arest și va fi judecat.
Liana Mânzat, româncă rezidentă în Spania, a publicat la Cluj în anul 2013 cartea „Visul”, despre experiența sa de femeie maltratată în România. Tradus în limba spaniolă de fiica scriitoarei, volumul, cu titlul "El sueño", a apărut la editura „Círculo Rojo” la inceputul lunii. Autoarea spune că dorește ca, citind cartea, femeile bătute să știe că nu sunt singure, că pot avea puterea să își refacă viața și să nu aștepte nici o secundă să se repare ceva în relația lor cu bărbatul care le supune la violențe.
AUDIO: Scriitoarea Liana Mânzat despre cartea sa „Visul”.
Autoritățile spaniole au înregistrat numai în primul trimestru al acestui an peste 60.000 de denunțuri. În Spania există, de 10 ani, judecătorii specializate în cazurile de violență asupra femeii, însă deși denunțurile și procesele s-au înmulțit, fenomenul nu dispare, din cauza comportamentului și stereotipurilor, spun experții. Tot ei mai afirmă că maltratarea nu apare de pe o zi pe alta, ci începe în copilăria maltratatorului și se manifestă în fiecare relație a acestuia, pe tot parcursul vieții.
Marea reușită a sistemului spaniol este, potrivit Observatorului privind Violența Domestică și de Gen, că aproape 4000 de maltratatori sunt condamnați pentru aceste infracțiuni, pe baza legii integrale care pedepsește violența de gen. Instituția amintește, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Violenței de Gen, că mecanismul de protecție a victimelor se declanșează odată cu denunțul prezentat în fața autorităților.
Vaccinul împotriva violenței este educația, mai avertizează specialiștii. Femeile s-au schimbat în ultimele decenii, iar barbații nu s-au adaptat și încearcă să le controleze. Totuși, numărul victimelor este în scădere, dacă se iau în calcul datele din ultimul deceniu, însă în 2015 Spania numără cu patru femei ucise mai multe decât anul trecut.