Ziua Internaţională a Femeii, marcată de Google
Motorul de căutare Google serbează Ziua Femeii printr-un logo special, cu 27 de chipuri feminine, reprezentând rase şi naţionalităţi din toată lumea.
08 Martie 2013, 10:35
Ziua Internaţională a Femeii este marcată de Google printr-un logo special.
Aceste este o colecţie de chipuri feminine de diferite rase şi naţionalităţi, de culoare, caucaziene, purtând vălul islamic sau părul împletit în coafura specifică femeilor afroamericane.
Chipurile feminine sunt dispuse astfel încât pe fundal să se poată citi cuvântul "Google", scris cu litere de culoare albă.
Sărbătorită pe 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii a fost mai întâi un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sărbătoare a mamelor în ţările din fostul bloc sovietic, iar în prezent este un prilej de bucurie pentru toate femeile din lume.
În 1975 ONU declară anul "Anul Internaţional al Femeii"
De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, anual, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă.
1975 a fost declarat "Anul Internaţional al Femeii" de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
De atunci, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.
Multe s-au întâmplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.
În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca "Ziua Mamei" în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia.
Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.