Veneţia devine capitala filmului pentru 11 zile
La Veneţia a început cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, care se va desfăşura până la 11 septembrie. La festival participa circa optzeci de filme.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Septembrie 2010, 16:14
La ora locală 19.00 s-a dat startul, pentru prima dată în prezenţa preşedintelui italian Giorgio Napolitano, celui mai aşteptat eveniment cultural al anului - Festivalul internaţional de film de la Veneţia, ajuns la cea de 67-a ediţie.
Şaptezeci şi nouă de filme din 34 de ţări vor fi prezentate în premieră mondială, 24 dintre ele intrate în competiţie.
Pentru marele premiu – Leul de aur se ”luptă” şase filme americane, patru italiene, trei frantuzeşti, două japoneze şi unul chinezesc.
O concurenţă acerbă se dă şi pentru Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, dar şi pentru premiul special al juriului, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant, premiul Osella pentru cel mai bun scenariu şi premiul Osella pentru cele mai bune realizări tehnice.
Bugetul alocat evenimentului este de 12 milioane de euro dintre care şapte milioane de euro vin din partea statului italian.
Festivalul va fi deschis de cineastul american - Darren Aronofsky, cu proiecţia filmului său "Black Swan", în care joacă Natalie Portman şi Vincent Cassel, două staruri extrem de apreciate şi căutate de paparazzi.
Americanul a câştigat în urmă cu doi ani la acelaşi eveniment Leul de aur cu pelicula ”The Wrestler” („Luptătorul”), film apreciat de critici şi de public datorită prestaţiei lui Mickey Rourke.
Italia se prezintă cu patru lungmetraje
Aşteptate cu interes sunt şi lungmetrajele cineaştilor: Sofia Coppola şi François Ozon.
În filmul "Potiche" de François Ozon, Catherine Deneuve interpretează rolul unei femei al cărei soţ, un patron important, îi cere acesteia să îl înlocuiască la conducerea companiei, în urma unei greve.
Din distribuţie, alături de Deneuve, fac parte şi actorii Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard şi Jérémie Rénier.
Aşteptat cu interes este şi filmul regizorului Abdellatif Kechiche - "La graine et le mulet", care evocă viaţa dramatică a faimoasei "Venus Hottentote", o femeie africană cu posteriorul foarte dezvoltat, vândută ca sclavă în Franţa şi devenită personaj de circ la începutul secolului al XIX-lea.
Pe lângă ”Black Swan", ca filme americane au mai intrat în competiţie: - "Somewhere" de Sofia Coppola, "Promises Written In Water" de Vincent Gallo, "Miral" de Julian Schnabel (cu Willem Dafoe), "Meek's Cutoff" de Kelly Reichardt şi "Road To Nowhere" de Monte Hellman.
Italia se prezintă cu patru lungmetraje, printre care se remarcă adaptarea cinematografică a romanului best-seller "La Solitudine Dei Numeri Primi" de Paolo Giordano.
Juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Veneţia va fi prezidat de cineastul american Quentin Tarantino. Totodată, regizorul Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii ”Lion of the Future”.
Cineaştii invitaţi să jurizeze competiţia oficială de la Veneţia sunt scenaristul mexican Guillermo Arriaga, actriţa lituaniană Ingeborga Dapkunaite, regizorul francez Arnaud Desplechin, muzicianul american Danny Elfman, regizorul şi scenaristul italian Luca Guadagnino şi scenaristul italian Gabriele Salvatores.
Prezenţe româneşti în Festival
Dacă anul trecut un film al unui regizor român, ”Francesa” a lui Bobby Păunescu, a creat o serie de scandaluri în lumea politică italiană din cauza unor replici dure la adresa unor personalităţi din Peninsulă, anul acesta nu există în concurs nici un film românesc.
În schimb este prezentă în rolul principal actriţa Alexandra Pirici în filmul italian "Hai paura del buio", ("Cui îi e frică de întuneric") de Massimo Coppola.
Pelicula participă la secţiunea Săptămâna internaţională a criticii. Alexandra Pirici, în vârstă de 28 de ani, interpretează rolul unei tinere din România – Eva - care pleacă în Italia să-şi caute mama.
Tânăra este, aşa cum şi-a dorit regizorul italian Massimo Coppola, ”o persoană emancipată, nu complexată sau timorată provincial, genul de om care se simte bine oriunde. Nu reprezintă tipologia unui om dintr-o ţară mică şi săracă”.
"The Tempest", o adaptare cinematografică a piesei de teatru "Furtuna" de William Shakespeare în regia lui Julie Taymor şi cu Helen Mirren în distribuţie, va închide ediţia din acest an a festivalului.
Decernarea premiilor Festivalului de film de la Veneţia va avea loc sâmbătă, 11 septembrie.