Vaccinarea anti-HPV poate preveni mii de decese premature
Percepţia privind prevenirea infecţiei cu HPV, mai ales în rândul părinţilor, trebuie schimbată, afirmă doctor Gindrovel Dumitra.
Articol de Adriana Turea, 22 Ianuarie 2025, 13:39
Vaccinarea anti-HPV şi screeningul sunt soluţii care pot preveni mii de decese premature din cauza cancerului de col uterin. Medicii atrag atenţia că, în România, anual, peste 2000 de femei îşi pierd viaţa în urma acestei boli, deşi există un program guvernamental prin care imunizarea adolescenţilor este gratuită.
Reporter: Percepţia privind prevenirea infecţiei cu HPV, mai ales în rândul părinţilor, trebuie schimbată, astfel încât să fie cât mai aproape de realitate, deoarece ei sunt cei care iau o decizie importantă pentru copiii lor, spune coordonatorul grupului de vaccinologie al Societăţii Române de Medicină a Familiei, doctor Gindrovel Dumitra. Medicul spune care este situaţia actuală în cazul vaccinului HPV.
Gindrovel Dumitra: În acest moment, vaccinul HPV este disponibil în regim gratuit atât pentru fete, cât şi pentru băieţi cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani, dar şi pentru orice femeie care are vârsta mai mare de 19 ani până la 45 de ani, într-un mecanism de compensare 50%. Trebuie să înţelegem că persoanele care sunt vaccinate nu se vor îmbolnăvi de infecţia cu HPV, infecţie care este capabilă să genereze toate celelalte mecanisme care duc la apariţia în final a cancerului de col uterin.
Reporter: Doctor Gindrovel Dumitra a mai adăugat că în privinţa prevenirii infecţiei cu HPV, există dovezi conform cărora se va putea ajunge la schimbarea metodelor de screening, astfel încât se va putea testa şi infecţia produsă de HPV, nu doar leziunea produsă de virus.