Unu din zece adulţi de pe glob este obez
Numărul persoanelor obeze a crescut cel mai mult în Statele Unite între 1980 şi 2008, urmate de Noua Zeelandă şi Australia pentru femei, iar Marea Britanie şi Australia pentru bărbaţi.
Articol de Ioana Dogaru, 07 Februarie 2011, 19:28
Colegiul Imperial din Londra şi cercetători de la Harvard au studiat indicele de masă corporală (IMC), colesterol şi de date despre tensiune arterială mare din anul 1980 până în 2008, informează BBC.
Rezultatele studiului arată că hipertensiunea arterială şi colesterolul au scăzut în multe ţări dezvoltate, în timp ce obezitatea a crescut la nivel mondial.
Bărbaţii din Marea Britanie au al şaselea cel mai mare IMC din Europa, în timp ce femeile din Marea Britanie sunt pe locul nouă la cel mai mare indicele de masă corporală din Europa.
Obezitatea, colesterolul şi tensiunea arterială sunt toţi factori de risc pentru boli de inimă, se arată în studiul menţionat.
În 2008, 9,8% dintre bărbaţi şi 13,8% dintre femeile din lume au fost considerate obezi.
În 1980 doar 4,8% dintre bărbaţi şi 7,9% dintre femei sufereau de obezitate.
Indicele de masă corporală este măsurat prin luarea greutăţii unei persoane în kilograme şi împărţirea la pătratul înălţimii în metri.
Un indice de masă corporală de 18,5-25 este considerat sănătos, peste 25 reprezintă exces de greutate, iar mai mare de 30 este declarat obez.
Persoanele au un indice de masă corporală mai ridicat în ţările cu venituri ridicate, arată studiul.
Printre aceste ţări, obezitatea a crescut cel mai mult în Statele Unite între 1980 şi 2008, urmate de Noua Zeelandă şi Australia pentru femei şi Marea Britanie şi Australia pentru bărbaţi.