Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Unde mergem în weekend?

Recomandări de weekend de la corespondenții Radio România Actualități.

Unde mergem în weekend?
https://www.facebook.com/noapteagaleriilor

Articol de Ruxandra Iorgu, 05 Octombrie 2024, 09:24

Cluj: Festivalul Cluj Simphony Experience 2024

Un melanj de genuri muzicale la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

In acest sfârșit de săptămână, timp de trei zile și trei nopți, clujenii sunt așteptați în generosul spațiu al Sălii Polivalente pentru a se delecta cu cel mai interesant festival de muzică din zonă.

Orchestra Simfonică din Transilvania va purta vizitatorii prin mai multe genuri muzicale de la rock la simfonic, alături de artiști comtemporani precum Subcarpați , Holograf, Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu sau Hara. Această colaborare între artiști de genuri diferite vine în sprijinul creării un act cultural foarte savuros.

Festivalul a fost mutat în Sala Polivalentă din cauza condițiilor meteo. Inițial, ar fi trebuit să se desfășoare în Parcul Etnografic al Transilvaniei, în aer liber.

Publicul este invitat, tot în acest sfârșit de săptămână, la Music Gallery, eveniment organizat de echipa Jazz in the Park, la audiția de concerte sau la expoziții legate de istoria jazzului. Evenimentul are loc în Muzeul de Artă, în Palatul Banffy din Piața Unirii. In apropiere se desfășoară și HerbFest, varianta clujeană a Oktoberfest, cu muzică germană. (corespondent Claudiu Pădurean)

Timiș: Gastronomie bănățeană, munca artizanilor locali, hrana curată și proiecții de filme si concerte

Festivalul La Pas, un festival de hrană bună și cultură sustenabilă, s-a deschis vineri la Casa Tineretului din Timişoara.

Timp de trei zile timișorenii sunt invitați să încetinească ritmul și să meargă la pas printre tarabele cu bunătăți, preparate de artizani. Cei care trec pragul sunt invitați să guste din preparatele din mai multe zone ale țării, dar pot găti și ca pe vremea bunicii, alături de oameni cu mâini de aur.

Primul atelier gastronomic are loc vineri seara și sunt prezentate rețete cu specific ucrainean.

Localnicii sunt invitați să devină arheologi culinari, într-o expoziție de fotografie, care îi poartă din lanurile cu mac și lavandă până în bucătăriile și grădinile uitate din mai multe locuri din țară.

Sâmbătă, începând cu ora 11, au loc ateliere de combatere a rispiei alimentare, unde se va prepara o supă antirisipă. Vizitatorii sunt invitați să urmărească modul de pregătire și coacere a savuroasei pâini de casă. De asemenea, pot vedea cum prinde viață o bijuterie sau o papușă din resturi de materiale textile. Se vor prepara alifii magice din plante și va avea loc un atelier de stupărit.

Organizatorii au avut, în această ediție, inițiative legate de conceptul de slow-living și slow-fashion, care promovează reutilizarea hainelor și consumul sustenabil de resurse.

In cadrul festivalului au loc concerte și vizionări de filme și activitati care promovează lanțurile de alimentare scurte sau coșurile cu hrană sănătoasă cumparată direct de la producători. La festival nu se vinde apa îmbuteliată în sticle de plastic, iar toate tacâmurile utilizate sunt din materiale reciclabile.

O altă manifestare care se desfăloară în acest week-end este Târgul meșteșugarilor, la Muzeul Satului din Parcul Rozelor. Aici, cu această ocazie, este marcată Ziua minorităților din Timișoara, cu programe folclorice.

Apoi, în cadrul săptămânii monumentelor, la Bastionul Theresia, sâmbătă, începand cu ora 10.00, au loc ateliere de dulgherie, ipsoserie, de șindrilă, tururi ghidate prin oraș, proiecții de filme.

Optsprezece galerii din oraș își deschid porțile în cadrul Nopții albe a galeriilor. (corespondent Alina Bujancă)

Covasna : Festivalul Kurtos Kalacs la Sfântul Gheorghe

De vineri până duminică se desfășoară, în Piața Centrală, cea de-a șasea ediție a celui mai dulce festival din țară.

In ultima zi a festivalului, duminică, de la ora 11.00, localnicii sunt așteptați la un mic dejun dulce în Piața Centrală din Sfântul Gheorghe. Toți participanții vor fi serviți gratuit cu kurtos kalacs și lapte cu cacao.

In cadrul festivalului, are loc concursul pentru desemnarea celui mai bun kurtos kalacs, la care s-au înscris 14 echipe.

Concursul se va desfașura pe două secțiuni - sâmbătă are loc pregatirea kurtos kalacs, dupa rețete tradiționale, iar duminică, un concurs de preparat kurtos kalacs modern, reinterpretat, care permite concurenților să dea frâu liber imaginației. Anul trecut, la această a doua secțiune au avut de preparat un kalacs neîndulcit, iar marele premiu a fost adjudecat de o echipa din localitatea harghiteană Sânmartin, care a preparat un colac cu cașcaval, chimen și leurdă. In cadrul acestei probe, concurenții au creat și alte rețete folosind o varietate de ingrediente precum roșii, kaizer, usturoi, măsline sau slănină.

Premiul pentru cel mai bun kurtos kalacs dulce de anul trecut a fost adjudecat de o echipa din localitatea covăsneană, Sântion Lunca.

În cadrul festivalului au loc spectacole și concerte, ateliere meșteșugărești, demonstrații de preparat kurtos kalacs și o excursie pentru cei care doresc să culeagă ciuperci.

La ediția de anul trecut a fost preparat un colac de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât în anul 2022, și, de asemenea, a fost preparat un colac de 30 de centimetri, poleit cu foiță de aur comestibilă, de 24 de karate, care a fost vândut la licitație cu 1000 lei, iar banii au fost donați Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care derulează mai multe programe speciale.

Evenimentul din acest an se încheie duminică seara cu un concert susținut de Andra. (corespondent Oana Negrea)

Mureș: Prima ediție a festivalului Magia Florilor, în Târgu Mureș

Tema din acest an a celui mai mare eveniment floristic de acest gen din țară este sustenabilitatea.

Grădina Cetății Medievale din oraș, care este de obicei plină de plante, devine un caleidoscop de culori, miresme și compoziții florale, în acest sfârșit de săptămână.

Organizatoarea Festivalului Magia Florilor, Vajda Tunde a afirmat că „este amenajată o grădină de toamnă, pentru socializare, dar și un program de scenă, cu concerte, dansuri populare și moderne, diferite prezentări floristice, povești depre flori... Avem și programe pentru copii, cu invitați speciali din Debrecen...”

In ziua de sâmbătă, între orele 11.00 și 13.00, localnicii se vor delecta cu Parada Carelor alegorice, care va străbate centrul orașului. Vizitatorii pot achiziționa flori tăiate, flori la buchete sau compoziții florale, după cum a mai menționat organizatoarea acestui festival.

Festivalul se încheie duminică, în Cetate, cu un foc de artificii deosebit. (corespondent Marcela German)

București: A cincea ediție a Festivalului RADAR, la Hotel Caro & Noaptea alba a galeriilor 2024 – NAG #18

Cel mai mare festival multidisciplinar de new media art, care imbină arta cu tehnologiile emergente și natura are loc în spațiul generos al fostei fabrici

Anul acesta sunt expuse peste 20 de instalații de artă imersivă ale unor artiști internaționali, din Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Danemarca sau Franța, care au expus la Madrid sau New York.

„Tema de anul acesta este Future Nature, viitorul naturii, care vorbește despre modul în care natura poate să fie o
sursă de inspirație pentru a crea artă”, a menționat pentru Radio România, Mădălina Ivașcu, directorul artistic al festivalului.

In cadrul festivalului vor expune lucrări de artă digitale și artiști și studiouri independente din țara noastră. Și în lucrările acestora, vizitatorii vor descoperi natura umană analizată prin intermediul inteligenței artificiale, care judecă oamenii în funcție de aspectul fizic.

Copiii au un spațiu imersiv, în secțiunea RADAR Kids, unde desenele prind viață, fiind transformate în artă 3D, sau pot crea propriile partituri muzicale cu ajurtorul unor cuburi.

Festivalul poate fi vizitat până duminică, la ora 23.00, prețul biletului este de 50 lei pentru adulți, iar pentru copii este de 40 lei.

Noaptea alba a galeriilor 2024 – NAG #18

Cel mai longeviv eveniment dedicat comunității creative din România își deschide porțile de vineri până duminică, între ora 18.00 și 00.00, în mai multe spații alternative de artă contemporană

Noaptea alba a galeriilor începe de vineri seara și la Rezidența 9, unde coregrafa Corina Cimpoieru, dedică o expoziție de fotografie, marii noastre dansatoare, promotoare a dansului contemporan Miriam
Raducanu.

Expoziția a fost copleșitoare, ca muncă de cercetare, pentru a aduce împreună toate aceste surse fotografice si videografice, care au fost recuperate dintr-o serie de arhive, atât instituționale, cât și din arhive private ale celor care au cunoscut-o sau au lucrat cu ea, precum Raluca Ianegic, Gigi Caciuleanu, Briana Tugearu.

Lucrarea care se intituleaza Geneza va fi prezentata vineri la ora 20.00, în creația Mădălinei Dan. E o reactivare, o reconstructie a dansului original, pe care Miriam l-a făcut pentru celebrele Nocturne, la sfârșitul anilor 60 și continuând apoi până în 73.

E un dans atemporal, coregrafa care il va reface a colaborat cu Miriam Raducanu, a fost în această sufragerie unde au fost foarte mulți coregrafi, care au lucrat cu Miriam Raducanu și e un dans cercetat și comisionat de Institutul Prezentului, de Ștefania Ferchedău, cu o cercetare făcuta de Alina Șerban. Și e a doua oară când e reluat, a mai spus pentru Radio România, organizatoarea acestei expoziții.

Alături de Rezidența 9, în București s-au înscris la această ediție peste 50 de spații alternative și huburi
creative, iar intrarea este liberă. (reporteri: Anca Cocoroveanu, Mihaela Helmis)

Ghid practic pentru cetățenii români din Belgia
Life & Style 15 Octombrie 2024, 10:24

Ghid practic pentru cetățenii români din Belgia

Demersul vine pe fondul dificultăților administrative cu care se confruntă românii care vor să muncească sau să se...

Ghid practic pentru cetățenii români din Belgia
Legătura dintre modificările climatice şi riscul declanşării unei noi pandemii la nivel global
Life & Style 15 Octombrie 2024, 08:31

Legătura dintre modificările climatice şi riscul declanşării unei noi pandemii la nivel global

Într-un nou raport despre riscul apariţiei unei noi pandemii la nivel global, se precizează că modificările climatice...

Legătura dintre modificările climatice şi riscul declanşării unei noi pandemii la nivel global
Un robot cu trei braţe şi-a făcut debutul ca dirijor de orchestră la Dresda, în Germania
Life & Style 14 Octombrie 2024, 08:31

Un robot cu trei braţe şi-a făcut debutul ca dirijor de orchestră la Dresda, în Germania

Un robot cu trei braţe şi-a făcut debutul ca dirijor de orchestră la Dresda, în Germania, unde în weekend a condus două...

Un robot cu trei braţe şi-a făcut debutul ca dirijor de orchestră la Dresda, în Germania
O cometă vizibilă ultima dată de pe Pământ din perioda oamenilor de Neanderthal, din nou în vizor
Life & Style 14 Octombrie 2024, 08:19

O cometă vizibilă ultima dată de pe Pământ din perioda oamenilor de Neanderthal, din nou în vizor

Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS va deveni din nou vizibilă pentru...

O cometă vizibilă ultima dată de pe Pământ din perioda oamenilor de Neanderthal, din nou în vizor
Autorităţile atrag atenţia că locurile în care este depozitat mustul trebuie periodic aerisite
Life & Style 05 Octombrie 2024, 16:24

Autorităţile atrag atenţia că locurile în care este depozitat mustul trebuie periodic aerisite

În timpul procesului de fermentaţie este emanat dioxid de carbon, un gaz periculos.

Autorităţile atrag atenţia că locurile în care este depozitat mustul trebuie periodic aerisite
Înşelăciunile cu false servicii bancare au devenit un fenomen frecvent
Life & Style 04 Octombrie 2024, 15:10

Înşelăciunile cu false servicii bancare au devenit un fenomen frecvent

Autorităţile îndeamnă populaţia să nu divulge unor persoane necunoscute datele personale şi nici cele bancare.

Înşelăciunile cu false servicii bancare au devenit un fenomen frecvent
Google a introdus un nou mod de căutare pe internet care încorporează Inteligenţă Artificială
Life & Style 04 Octombrie 2024, 07:37

Google a introdus un nou mod de căutare pe internet care încorporează Inteligenţă Artificială

Compania Google a introdus un nou mod de căutare pe internet, înregistrând imagini video.

Google a introdus un nou mod de căutare pe internet care încorporează Inteligenţă Artificială
Nicuşor Dan: Protejarea patrimoniului este și o șansă de dezvoltare economică a orașului
Life & Style 02 Octombrie 2024, 19:57

Nicuşor Dan: Protejarea patrimoniului este și o șansă de dezvoltare economică a orașului

Primarul general al capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit despre probleme de urbanism la o conferinţă de specialitate.

Nicuşor Dan: Protejarea patrimoniului este și o șansă de dezvoltare economică a orașului