Un studiu asociază nivelurile ridicate de omega-3 cu riscuri mai mici de demenţă și Alzheimer
Un studiu coordonat de Institutul de Cercetare Hospital del Mar din Barcelona, Spania, a constatat o asociere între un nivel ridicat de acizi graşi omega-3 în sânge şi un risc mai mic de apariţie a demenţei şi bolii Alzheimer.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Ianuarie 2024, 18:08
Un studiu coordonat de Institutul de Cercetare Hospital del Mar din Barcelona, Spania, a constatat o asociere între un nivel ridicat de acizi graşi omega-3 în sânge şi un risc mai mic de apariţie a demenţei şi bolii Alzheimer, transmite EFE marţi.
Studiul, publicat recent în jurnalul ştiinţific Nutrients, a fost bazat pe analiza datelor provenite de la 260.000 de persoane incluse în baza de date UK Biobank, cel mai mare număr de participanţi folosit vreodată în cercetările realizate în acest domeniu.
Autorii studiului au reuşit să acceseze profilul metaboliţilor (molecule produse în timpul metabolismului) din sângele persoanelor incluse în baza de date din Regatul Unit pentru a examina asocierile în cazul diferitelor tipuri de omega-3.
Un număr atât de mare de participanţi le-a permis cercetătorilor să includă segmente de populaţie mai tinere decât cele studiate în mod tradiţional.
Cercetătorii au împărţit participanţii voluntari în grupe de vârste - 40-50 de ani, 50-60 de ani şi peste 60 de ani - şi au reuşit astfel să realizeze o asociere între aceste informaţii şi apariţia bolii Alzheimer sau a altor demenţe.
Astfel, ei au putut 'studia dacă un nivel ridicat de omega-3 la vârsta de 50 de ani poate ajuta la prevenirea apariţiei demenţei mulţi ani mai târziu', a explicat Aleix Sala-Vila de la Institutul de Cercetare Hospital del Mar.
În plus, studiul a ţinut cont de vârsta, sexul şi de nivelul de şcolarizare al participanţilor, dar şi de caracteristicile genetice asociate cu un risc crescut de apariţie a bolii Alzheimer.
Concluziile indică faptul că nivelurile ridicate de omega-3 sunt asociate cu un risc mai mic pentru toate grupele de vârstă, atât bărbaţi, cât şi femei, şi pentru ambele afecţiuni, demenţă şi Alzheimer.
Cu toate acestea, 'cele mai puternice asocieri sunt la bărbaţi, la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani şi în cazul altor demenţe în afara Alzheimer', a declarat Sala-Vila.
Omega-3 reprezintă un grup de acizi graşi care se găsesc în proporţie ridicată în ţesuturile peştilor graşi şi ale anumitor fructe de mare, precum şi în unele surse vegetale, cum ar fi uleiul de soia, nucile şi seminţele de in.
Tipul de omega-3 descris în mod istoric drept cel mai benefic este acidul docosahexaenoic (DHA), care se găseşte în principal în peştele gras.
Însă noul studiu asociază beneficiile şi cu alte tipuri de omega-3. Astfel, cercetarea 'întăreşte ideea că există unele alimente, care nu trebuie să fie neapărat peşte, cum ar fi nucile, care ar putea fi benefice pentru sănătatea creierului', a declarat Sala-Villa.
Rezultatele obţinute nu stabilesc o cauzalitate directă între nivelurile de acizi graşi din sânge şi riscul de Alzheimer şi alte demenţe, deoarece pentru acest lucru ar fi necesare studii asupra suplimentării voluntare a alimentaţiei cu omega-3 şi realizarea unei comparaţii cu persoanele cu o dietă normală.
Un astfel de studiu viitor ar putea arăta ce segment de populaţie ar putea beneficia cel mai mult în urma suplimentării, pentru a defini mai bine tipul de omega-3, doza cea mai potrivită şi durata necesară pentru suplimentare în vederea unui efect relevant din punct de vedere clinic, informează Agerpres.