Un nou studiu sugerează că ar putea exista o legătură între cartofii prăjiți și depresie
Chiar dacă îngrașă și sunt plini de grăsimi, cartofii prăjiți sunt pentru multă lume definiția alimentelor care te fac să te simți bine, dar potrivit unui nou studiu, consumul lor poate avea efecte negative inclusiv asupra sănătății mintale.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Aprilie 2023, 08:23
RADOR - Chiar dacă îngrașă și sunt plini de grăsimi, cartofii prăjiți sunt pentru multă lume definiția alimentelor care te fac să te simți bine, dar potrivit unui nou studiu, consumul lor poate avea efecte negative inclusiv asupra sănătății mintale. Realizat de un grup de oameni de știință din China, studiul a constatat că un consum frecvent de prăjeli și în special de cartofi prăjiți este asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu un risc cu 7% mai mare de depresie. Legătura cu creșterea riscurilor de a dezvolta afecțiuni psihice în comparație cu persoanele care nu mănâncă prăjeli a fost și mai evidentă în rândul tinerilor. Până acum, prăjelile erau considerate factori de risc în principal pentru obezitate și hipertensiune arterială, dar noile cercetări indică necesitatea unei reduceri semnificative a consumului de prăjeli și pentru sănătatea mintală. Totuși, autorii studiului subliniază că aceste rezultate sunt preliminare și încă nu este clar dacă prăjelile provoacă probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care prezintă simptome de depresie și anxietate apelează mai des la aceste alimente. Studiul a urmărit 140.728 de persoane pe o perioadă de 11,3 ani. După ce au fost excluși cei diagnosticați cu depresie în primii doi ani, în rândul celor care au consumat prăjeli în perioada monitorizată au fost descoperite în total 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie. Cartofii prăjiți în special au fost asociați cu un risc cu 2% mai mare de depresie decât carnea prăjită. De asemenea, s-a mai constatat că bărbații tineri au fost mai predispuși spre a consuma mai mult de o porție de cartofi prăjiți în mod frecvent. Cercetătorii atribuie riscul crescut de depresie acrilamidei, o substanță chimică generată în special de cartofi în timpul procesului de prăjire. Această concluzie a fost corelată cu rezultatul unui alt studiu care a descoperit că peștii expuși la acrilamidă pe termen lung ajung să se retragă în cele mai întunecate zone ale acvariului, ceea ce este un semn al nivelului ridicat de stres pentru pești. De notat că acrilamida nu se găsește doar în alimentele prăjite în ulei, ci și în cafea (datorită procesului de prăjire) și în pâine prăjită, transmite CNN.