Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Un concert de neuitat: Gheorghe Zamfir la Roma

Două ore de muzică, emoții și lacrimi pentru românii care au asistat la concertul lui Gheorghe Zamfir la Roma.

Un concert de neuitat: Gheorghe Zamfir la Roma
Gheorghe Zamfir în concert la Roma. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Martie 2017, 11:15

Deși au trecut câteva zile de la concertul marelui artist Gheorghe Zamfir de la Roma de la Auditorium della Conciliazione, la doi pași de Vatican, în fața a peste 1.500 de spectatori, românii și italienii încă mai vorbesc despre cele două ore petrecute în compania naiului său. Rețelele de socializare sunt pline de fotografii din timpul concertului sau cu artistul, la final, când Zamfir a avut răbdarea de a sta peste jumătate de oră la fotografii și autografe.

”Am fost încântat să aflu că marele maestru vine la Roma. Îl cunosc de când eram la București. Am fotografii cu el de atunci și vroiam să am o altă amintire chiar de aici, din Roma. Oriunde m-aș afla în lume, dacă aș auzi de un concert cu Zamfir, nu l-aș pierde, cu siguranță” mărturisește Daniele Mancini, ex-ambasador al Italiei în România, care a stat la coadă, alături de alți români, pentru a-l saluta pe Gheorghe Zamfir.

”Ne-a plăcut foarte mult acest concert. Am fost cu sufletul acasă aproape de România, a fost un spectacol emoționant, plin de surprize. Pentru prima dată mi-am adus și copii la un spectacol” spune Adriana Făgărășean, recunoscând că este și primul concert cu Gheorghe Zamfir pe care are prilejul de a-l vedea.

”Sunt de 21 de ani în Italia. Am plâns. Îmi este dor de România în fiecare zi, iar acum că l-am ascultat pe Zamfir pot să spun că mi-a alinat puțin acest dor. Am convins să vină la concert alte trei familii de italieni. Toți au plecat extrem de încântați. Nu se așteptau nici ei să le placă atât de mult” mărturisește cu lacrimi în ochi Rodica Dancuci, în timpă ce așteaptă la coadă un autograf de la marele naist.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Actualități, naistul și-a exprimat bucuria că în sală s-au aflat și foarte mulți români.

Gheorghe Zamfir: Mă bucur enorm că au fost italieni, dar mă bucură și mai mult faptul că au fost românii mei. S-a simțit căldura din sală, aplauzele, strigătele; a fost o bucurie generală.

Reporter: Din repertoriu nu au lipsit piese din folclorul nostru.

Gheorghe Zamfir: Da; păi jumătate-jumătate, tot așa cum a fost și publicul. Am împărțit concertul în două, adică o parte numai succese mondiale, internaționale, pe care le cânt de peste 50 de ani și partea a doua numai folclor românesc, din toate regiunile țării,

Reporter: Cât de importantă este pentru dvs Italia?

Gheorghe Zamfir: Este o țară care are farmecul ei, istoria ei multimilenară, care – cum să vă spun – vorbește aceeași limbă ca și noi – bine aici sunt multe controverse, cum că noi le-am fi dat limba și nu ei ne-ar fi dat nouă. Eu sunt cam supărat pe români din cauza aceasta, pentru că adevărurile până la urmă vor ieși la suprafață; s-a dovedit că limba noastră pe care o vorbim o știm cam de vreo opt mii de ani, deci când nu exista nici Roma, nici Imperiul Roman. Și faptul că în Imnul nostru nu se vorbește de Decebal, nici de Burebista, nici de marii noștri voievozi, cei care ne-au format țara și care ne-au format ca și popor și ne-au întârit. Și-n strofa a doua se spune de Traian, adică de două mii de ani tot insistăm pe această temă și pe mine ca român mă deranjează pentru că eu cunosc adevărul istoric și îl știu foarte bine chiar și nu cred că Imnul României ar trebui să pomenească de un străin, în loc să pomenim de mai marii noștri înaintași, care de fapt ei au luptat pentru țara românească și nu Traian. Dar în fine, eu sper să se corecteze și această gafă imensă, pentru că este o gafă imensă: în strofa a doua să spui de romani și de Traian. Și nu spunem nimic despre daci, și despre traci și despre geți și despre toți cei care au fost și au format poporul român. Eu am compus două imnuri, le-am propus fostului ministru al Culturii, Ion Caramitru, care nici nu a vrut să audă să înlocuiască Imnul actual cu un imn care să te cutremure; când auzi imnul românesc trebuie să plângi, să ridici stadioane în picioare la primele măsuri. Dar în fine, sper să dregem și lacunele acestea.

Reporter: Am observat că oriunde cântați în lume, vorbiți și românește.

Gheorghe Zamfir: Păi normal. Toată cariera mea am vorbit – timp de 62 de ani de când cânt la nai - , am vorbit românește și în limbile acelea pe care le-am cunoscut în rândul popoarelor pe unde eu am colindat, dar știind că în Italia trăiesc foarte mulți români, trebuia să vorbesc românește, pentru că ei s-au manifestat într-un mod cu totul fenomenal, a fost un entuziasm total, general. Și asta m-a bucurat, mi-a umplut inima de bucurie.

Reporter: Mai mult de atât le-ați spus spectatorilor români de la Roma să revină acasă.

Gheorghe Zamfir: Păi nu e normal? Oamenii care știu sigur că și-au lăsat familiile, copii acasă, nu e mai bine să vină acasă, să trăiască în țara lor? Știu că sunt foarte mulți, sunt aproape 8 milioane în străinătate, asta ar însemna jumătate din țara noastră și e păcat că ei au intrat în acest exod, în această aventură: e o aventură colosală ca să părăsești țara și să stai în afară de ani și ani de zile ca să poți să mănânci o pâine mai bună și să poți să câștigi mai mulți bani ca să poți să-i trimiți la copiii și la bunici. În fine, eu sper ca într-o zi să ne revenim așa dintr-un cutremur interior sufletesc și mai ales pe linie spirituală și să ne reîntregim neamul; faptul că am pierdut aproape 8 milioane de români pentru mine este una dintre cele mai mati dureri, care le-am avut vreodatâ în suflet.

Maestru ne-am mai povestit că va avea un turneu în Israel, din 11 până în 22 martie, după care va susține alte trei concerte în țară și în Elveția.

Un italian cu suflet de român - Emanuele Latagliata - își invită conaționalii în România

Inițiativa de a-l aduce pe Gheorghe Zamfir la Roma aparține unui italian îndrăgostit de țara noastră, dar și de cultura și tradițiile noastre - Emanuele Lataglita de la Romit TV.

”Pe Gheorghe Zamfir il cunosc toți, însă in această seară văzându-l aici a fost pentru toți o experiență de neuitat” ne povestește extrem de emoționat și încântat Emanuele, după marele concert. Și aceasta după 10 ani de când visează să îl adugă pe marele naist român pe o scenă din capitala italiană. De data aceasta a reușit. A recunoscut asta chiar și pe scenă, când totodată a vorbit despre România, ca și când ar fi fost țara lui: ”Ca italian, sunt zece ani de când cunosc România, este o onoare de a respecta și saluta această minunată țară. E foarte aproape de noi, o spun pentru italieni, la doar două ore de avion de la Roma, se poate ajunge foarte ușor. România are numeroase lucruri care ne unește: istoria, tradițiile, bunătatea. Iată de ce spun celor care încă nu au fost în România: să mergem să vizităm România! Avem lacuri, avem munți, avem o mare frumoasă, avem de toate. La o distanță de doar două ore de avion putem să ne simțim ca acasă la noi!”

Emanuele Latagliata a mai mărturisit pentru Radio România Actualități că speră că ”într-o zi mi se va da și cetățenia, deși știu că este greu de obținut. România este o țară minunată și am vrut să le spun conaționalilor mei că merită să o descopere!”

Paolo Bonolis: ”De la Roma la România – diferența este practic de câteva litere!”

Printre spectatori, la concertul lui Gheoghe Zamfir, au fost prezenți și cei doi ambasadori români – George Bologan, ambasadorul României în Italia și profesorul Liviu Petru Zăpârțan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun.

Tot în primul rând a stat până la final, inclusiv la bis, și unul dintre cei mai îndrăgiți prezentatori de emisiuni de televiziune din Italia, Paolo Bonolis al cărui bunic este român. ”Am venit la acest concert, deoarece în cadrul unei emisiuni, muzica lui GHeorghe Zamfir m-a cucerit total, m-a transpus într-o altă emisferă. Pe maestru îl cunosc și pentru alte atât de multe creații. În plus, acest sunet al naiului aparține într-un fel unei părți a familiei mele, a unui membru care e de origine română. Eu nu sunt român. M-am născut la Roma, familia mea este la Milano și Salerno, dar este o parte care vine din România, iar acest sunet de nai când l-am auzit pentru prima dată - pe lângă faptul ca m-am îndrăgostit imediat de fata care cânta, mai ales că eram foarte tânăr - însă acest sunet m-a cucerit și emoționat de fiecare dat” a declarat pentru Radio România Actualități, Paolo Bonolis, care până în prezent nu a avut ocazia de a vizita România, însă își dorește foarte mult să o facă în viitorul apropiat.

”Aș vrea în mod special să vizitez zona carpatică de unde provine și familia mea” precizează Bonolis, care a vrut să-i salute și pe spectatorii săi din țara noastră: ”Salut publicul din România! De la Roma la România – diferența este practic de câteva litere!”

Scriitorul Mihail Neamțu și-a prezentat ”Vârstele Iubirii” la Roma
Cultură 27 Februarie 2017, 08:53

Scriitorul Mihail Neamțu și-a prezentat ”Vârstele Iubirii” la Roma

”Vârstele Iubirii” a atras cititorii din Roma, care nu se opreau din întrebări, curioși să afle cât mai multe despre carte și...

Scriitorul Mihail Neamțu și-a prezentat ”Vârstele Iubirii” la Roma
Ce putem face duminică în București
Life & Style 03 Noiembrie 2024, 11:21

Ce putem face duminică în București

Deși se anunță o vreme rece, evenimentele de petrecere a timpului liber nu lipsesc nici astăzi în capitală.

Ce putem face duminică în București
Ziua Radio România a fost marcată vineri şi la Aeroportul Otopeni
Life & Style 01 Noiembrie 2024, 19:06

Ziua Radio România a fost marcată vineri şi la Aeroportul Otopeni

Aeroportul Henri Coandă din Otopeni a găzduit un recital inedit al Orchestrei de Muzică Populară Radio.

Ziua Radio România a fost marcată vineri şi la Aeroportul Otopeni
La Bucureşti au fost comemorate victimele incendiului din clubul Colectiv
Life & Style 31 Octombrie 2024, 07:25

La Bucureşti au fost comemorate victimele incendiului din clubul Colectiv

La Bucureşti au fost comemorate miercuri seară victimele incendiului din clubul Colectiv, din urmă cu 9 ani.

La Bucureşti au fost comemorate victimele incendiului din clubul Colectiv
Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat din anii 1980
Life & Style 30 Octombrie 2024, 09:58

Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat din anii 1980

Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat începând cu anii 1980, a dezvăluit un nou raport privind efectele...

Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat din anii 1980
Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu
Life & Style 30 Octombrie 2024, 08:22

Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu

Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu prin care, până în 2035, vor deveni inteligente...

Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu
Tuberculoza a redevenit principala boală infecţioasă mortală la nivel mondial, înlocuind COVID
Life & Style 30 Octombrie 2024, 07:50

Tuberculoza a redevenit principala boală infecţioasă mortală la nivel mondial, înlocuind COVID

Tuberculoza a devenit din nou principala boală infecţioasă mortală, înlocuind COVID.

Tuberculoza a redevenit principala boală infecţioasă mortală la nivel mondial, înlocuind COVID
Securitatea liderilor mondiali ar putea fi periclitată prin folosirea aplicaţiei Strava de către personalul de protecţie a acestora
Life & Style 29 Octombrie 2024, 12:25

Securitatea liderilor mondiali ar putea fi periclitată prin folosirea aplicaţiei Strava de către personalul de protecţie a acestora

O investigaţie efectuată de publicaţia franceză Le Monde a relevat că aplicaţia de fitness Strava îi poate pune în pericol pe...

Securitatea liderilor mondiali ar putea fi periclitată prin folosirea aplicaţiei Strava de către personalul de protecţie a acestora