Turismul în Grecia, „afectat puternic de pandemie”
Grecia consideră că pandemia va influenţa puternic negativ industria sa turistică.
Articol de Michaela Lamprinidou, 06 Mai 2020, 07:59
Sectorul turismului din Germania ar urma să înregistreze până la mijlocul lunii iunie pierderi de venituri de peste zece miliarde de euro pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Conform reglementărilor europene, operatorii din turism trebuie să returneze prompt biletele pentru pachetele de vacanță și zborurile anulate, dar Germania vrea ca sectorul turismului să emită vouchere în locul returnării banilor. Ţările europene așteaptă din partea Comisiei Europene măsuri omogene pentru protejarea turiștilor, dar și angajaților din sector.
Miniştrii turismului din Uniunea Europeană au discutat la reuniunea din 27 aprilie măsuri prin care pot ajuta acest sector, afectat de pandemia de coronavirus, și au căzut de acord să introducă așa numite pașapoarte Covid-19, dar și să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii. Grecia consideră că va fi printre țările puternic afectate de urmările pandemiei, dar că nu poate face deocamdată decât estimări.
Grecia, cu o economie care se bazează efectiv pe turism, se pregătește pentru sezonul de vară, care de obicei are o durată de aproximativ opt luni pe an, dar în acest an epidemia cu coronavirus l-a limitat la numai trei luni, în perioada iulie-septembrie. Autorităţile de la Atena estimează că Grecia va primi turişti începând cu întâi iulie şi în acest context ministrul turismului, Haris Theoharis, a prezentat ieri în parlament planul ministerului pentru această perioadă şi a subliniat că, dacă evoluţiile vor fi pozitive în perioada octombrie-noiembrie, s-ar putea înregistra o creştere a numărului de turişti în Grecia.
Planul strategic acoperă patru piloni, respectiv cel sanitar, diplomatic, economic și campania turistică, inclusiv relaţiile internaționale. Pe data de opt mai, ministrul turismului va da detalii cu privire la protocoalele sanitare ce trebuie urmate de hoteluri, marine, iahtinguri, transportul maritim, rutier şi aerian şi va iniţia un dialog cu partenerii sociali şi asociaţiile de ramură.
Scopul autorităţilor de la Atena este ca Grecia să se afle printre ţările care vor încheia protocoale privind siguranţa vizitatorilor, pentru a valorifica astfel chiar și cea mai mică oportunitate, păstrând însă regulile de igenă necesară pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei şi a vizitatorilor. În plan diplomatic, guvernul elen are programată o serie de contacte cu reprezentanții de guvern şi de minister de turism, în condiţiile în care multe ţări, printre care Germania, Statele Unite, dar şi Rusia, au recomandat populaţiilor să evite vacanţele de vară peste hotare în acest an.
Având în vedere că sezonul estival din acest an traversează o perioada dificilă, multe firme sau hoteluri mici nu vor putea derula activităţi turistice şi deci un număr mare de angajaţi sezonieri nu vor fi absorbiţi. În aceste condiţii, guvernul de la Atena a promis ajutoare pentru șomeri şi, în paralel, promovarea competitivității întreprinderilor din acest sector. Campania de promovare a turismului elen va fi lansată în curând şi ea se va focusa pe contactele cu tour-operatorii şi mass-media internaţională pentru ca ţara să se afle în contact permanent cu potenţiali vizitatori.