Timiş: încep Zilele Timişoarei
Evenimentul marchează împlinirea a nouă decenii de la instaurarea administraţiei româneşti în Banat.
Articol de Bogdan Mihai, 01 August 2009, 11:11
Zilele Timişoarei, care vor marca, la 3 august, împlinirea a nouă decenii de la instaurarea administraţiei româneşti în Banat, încep sâmbătă, cu o sărbătoare a străzii Emanoil Ungureanu, devenită brandul turistic al oraşului, din toamna trecută.
Scriitorul Daniel Vighi, preşedintele Atelierului Ariergarda, iniţiatorul proiectului, a declarat că evenimentul debutează la ora 11,00, cu predarea Bufniţei Imperiale a străzii Emanoil Ungureanu şi cu o plimbare de o oră şi jumătate cu caleaşca, prin centrul istoric al Timişoarei.
'Caleaşca îi va plimba gratis pe turişti, avându-i ca ghizi pe istoricul Ioan Haţegan şi elevi costumaţi în haine de epocă, după care va fi prezentat portalul străzii la enoteca ce poartă numele prinţului eliberator al Timişoarei de sub dominaţia turcească, Eugeniu de Savoya', a precizat Vighi.
Şi, pentru că burgul de altă dată era vestit prin podgoriile sale din zona de est, numită, astăzi, cartierul Vii, organizatorii evenimentului vor face şi o prezentare cu tema 'Vinul în pagini de literatură timişoreană - română, germană şi maghiară'.
După amiază, va avea loc un atelier de restaurare a clădirilor, care include o expoziţie stradală de fotografie a clădirilor istorice din Timişoara.
Spre seară, la ora 18,00, saxofonistul Lucian Nagy, trompetistul Petrică Ionuţescu şi ghitaristul Horia Crişovan vor interpreta muzică de jazz.
Pentru cei mici, Teatrul Merlin a pregătit, tot spre seară, spectacolul 'Tablouri şi poeţi: un tablou - o poezie ', momentul 'Tablouri şi muzicieni', dar şi un concert cu muzică baroc la Enoteca Eugeniu de Savoya.
Strada Emanoil Ungureanu din Timişoara - PiaristenStrasse din veacul al XIX-lea - a devenit, din octombrie 2008, brand turistic al oraşului, acesta fiind începutul promovării centrului istoric al urbei.
'Ar fi păcat ca oraşul, care este unic în lume prin faptul că are un Palat al Culturii în care funcţionează trei teatre, în tot atâtea limbi, şi o operă, să nu aibă şi un brand turistic', a spus Vighi.
Pe Strada Ungureanu, care face legătura între Primăria Veche şi Piaţa Mărăşti, sunt 24 de clădiri încărcate de istorie şi cultură, precum Liceul german 'Nicholaus Lenau', Facultatea de Muzică, Memorialul Revoluţiei din 1989, care adăposteşte şi Muzeul anticomunismului din România, Casa de Cultură, dar şi cea mai frumoasă berărie din oraş. Fiecare imobil de pe această stradă va apărea pe pagina de internet cu istoria proprie.