Temperatura medie la nivel global „este în continuă creștere”
La nivel mondial, în luna mai s-au înregistrat 11 luni consecutive cele mai calde din istorie, a spus la RRA directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.
18 Iunie 2024, 10:31
Temperatura medie la nivel global este în continuă creștere, iar dezastrele climatice, precum incendii masive, secete extreme, valuri de căldură fără precedent, uragane sau ploi devastatoare sunt tot mai des întâlnite.
În aceste condiții, Organizația Meteorologică Mondială avertizează că în acest an există șanse foarte mari ca recordurile de temperatură înregistrate în ultimii 175 de ani să fie doborâte.
Despre cum va fi vremea în perioada următoare a vorbit, în cadrul "Apelului matinal" al Radio România Actualități, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Elena Mateescu: În țara noastră, începând din 2001, temperatura anuală a aerului a crescut semnificativ, perioada anilor 2012-2023 fiind perioada de 12 ani consecutivi în care am înregistrat cele mai mari abateri termice pozitive începând din 1901 și până în prezent.
2024 nu face excepție de la această tendință, luând în considerare debutul anului, pentru că în luna mai am înregistrat la nivel mondial 11 luni consecutive cele mai calde din istorie.
Este posibil ca, în condițiile în care vorbim deja de o tendință de valori de temperaturi mai mari, să înregistrăm în continuare o frecvență mai mare a zilelor caniculare în luna lui cuptor, așa cum, de altfel, se observă ca și evoluție în ultimii ani.
În același timp, a mai spus Elena Mateescu, seceta severă cu care deja se confruntă mai multe zone din estul, sud-estul și sudul țării se va extinde, în lipsa unor cantități semnificative de precipitații pe termen scurt.