Supravegherea electronică prin satelit a pădurilor europene
Supravegherea electronică prin satelit a pădurilor, legiferată în baza unui proiect al Comisiei Europene.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Noiembrie 2023, 16:33
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Comisia Europeană propune o nouă legislație comunitară pentru supravegherea prin satelit a pădurilor. Statele membre pot utiliza sistemul pentru a face planuri pe termen lung pornind de la datele obținute prin acest sistem și să se coordoneze cu planurile întregii Uniuni. Totodată, Comisia va utiliza sistemul pentru a verifica dacă datele transmise de țările membre corespund cu realitatea. Este un punct de pornire și pentru limitarea tăierilor ilegale.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu vine cu detalii de la Bruxelles: ”Inițiativa Comisiei Europene propune utilizarea sistemului Copernicus, ce furnizează date amănunțite despre situația de pe suprafața globului, inclusiv starea pădurilor. Comisia acționează pe două planuri: propune statelor membre să utilizeze sistemul pentru a-și face planurile forestiere pe termen lung într-o manieră unitară și folosind instrumente comune. Astfel, datele trimise Comisiei vor putea fi centralizate mai ușor și pot reda situația reală a pădurilor europene. Comisia, utilizând același sistem, poate monitoriza ea însăși situația și poate constata dacă datele trimise de statele europene corespund realității. În acest fel, anumite fenomene pot fi observate mai bine și în timp real, nu doar de statele membre, ci și de Comisie, cum ar fi tăierile ilegale, exploatările incorecte sau fenomene naturale care pun pădurea în pericol, cum ar fi incendiile, îmbolnăvirea pădurii sau doborâturile. Comisarul european Virginijus Sinkevičius spune că România are deja avantajul implementării sistemului SUMAL.
Virginijus Sinkevičius: ”Dezvoltând sistemul SUMAL, România va monitoriza nu doar starea fizică a pădurilor, ci și activitățile economice din pădure. Aici, România va avea un avantaj când SUMAL va fi implementat integral, pentru că acest gen de informații vom colecta și noi, centralizat, de la toate statele. Pe de altă parte însă, România trebuie să mai adopte câteva acte legislative pentru a lupta eficient împotriva tăierilor ilegale și trebuie un angajament al întregului guvern, iar legislația propusă astăzi va ajuta eforturile României.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/