Sponsorizări neconvenţionale în fotbalul amator elen
Echipele de fotbal amator din Grecia se lasă sponsorizate de bordeluri, magazine de pompe funebre, fast food-uri sau fabrici de borcane, scrie Associated Press.
18 Octombrie 2012, 12:39
Aflată în prag de faliment, Grecia depune eforturi pentru a îndeplini cerinţele creditorilor, pentru a reduce cheltuielile şi pentru a rămâne în zona euro.
Îndreaptându-se spre cel de-al şaselea an de recesiune, drasticele tăieri de buget i-au afectat pe cetăţenii de rând, notează AP.
Pensionarii se văd nevoiţi să-şi acopere singuri cheltuielile medicale, copiii nu mai beneficiază de autobuze şcolare iar echipele de fotbal încearcă din răsputeri să găsească sponsori, multe afaceri închizîndu-se din cauza taxelor.
Jucătorii unei echipe de fotbal elene aflată în dificultate economică au obţinut sponsorizarea a două bordeluri.
Alte echipe au recurs şi ele la forme neconvenţionale de sponsorizare, care merg de la magazine de pompe funebre, producători de brânză feta sau fast food-uri şi până la fabrici de borcane.
Tricourile sportive cu numele bordelurilor au fost interzise
Prostituţia este legală în Grecia, unde bordeurile operează sub îndrumări stricte, notează Reuters.
Deşi neoanele ţipătoare care le fac reclamă sunt tolerate, sponsorizarea de către bordeluri a unei chipe de fotbal a stârnit nemulţumirea locuitorilor din oraşul Larissa.
Organizatorii întrecerilor sportive au interzis tricourile roz cu numele caselor de torelanţă pe ele, spunând că încalcă "idealul sportiv" şi sunt nepotrivite pentru fanii minori.
Patroana bordelului nu s-a artătat deranjată de decizie, explicând că a acceptat să sponsorizeze echipa pentru că îi place fotbalul.
În opinia sa, bordelurile nu sunt o afacare care să aibă nevoie de publicitate.
Protest la Federaţia elenă de atletism amator
Echipele de fotbal amator nu sunt singurele care au de suferit din cauza crizei economice.
Federaţia elenă de atletism amator din Grecia şi-a suspendat activitatea timp de câteva săptămâni în semn de protest faţă de tăierea fondurilor.
Chiar şi cluburile de fotbal profesionist din Larissa şi-au trimis jucătorii în străinătate din cauza dificultăţilor economice rezultate ca urmare a scăderii drastice a numărului de spectatori de pe stadioane, care nu-şi mai permit să cumpere bilete la meciuri.
Impactul crizei economice asupra activităţii sportive este o problemă locală importantă, notează Reuters.
Oraşul cu două sute de mii de locuitori a dat singurul club profesionist care a trecut de dominaţia marilor oraşe din ligă, câştigând campionatul naţional din 1988.
În 2007, FC Larissa a evitat falimentul după ce a câştigat prestigioasa cupă a Greciei.