Speranţa de viaţă a crescut la nivel mondial
Potrivit specialiştilor, oamenii trăiesc mai mult datorită îmbunătăţirilor în ceea ce priveşte hrana şi igiena, dar şi datorită progreselor medicale.
Articol de Adriana Leu, 10 Aprilie 2010, 20:52
Speranţa de viaţă a crescut la nivel mondial cu 21 de ani în ultima jumătate de secol, se anunţă într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Documentul va fi discutat la o întâlnire a Comisiei pentru populaţie şi dezvoltare a ONU, care va avea loc la New York săptămâna viitoare.
Raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite aduce câteva veşti bune dar şi unele triste.
Dacă în urmă cu aproximativ 60 de ani la nivel mondial speranţa de viaţă era de 47 de ani, acum aceasta a ajuns la 68 de ani.
Organizaţia Naţiunilor Unite apreciază că oamenii trăiesc mai mult datorită îmbunătăţirilor în ceea ce priveşte hrana şi igiena, dar şi datorită progreselor medicale, mai ales în tratarea bolilor infecţioase.
O altă veste bună, prezentată în raport, este aceea că mor din ce în ce mai puţini tineri.
În schimb a crescut mortalitatea persoanelor vârstnice care suferă de boli netransmisibile, cum ar fi cancerul, diabetul şi diverse probleme cu inima sau sistemul respirator.
Aceste boli reprezintă acum principalele cauze ale decesului la nivel mondial, o situaţie aparte înregistreându-se în Africa subsahariană, unde HIV/SIDA şi bolile infecţioase provoacă numeroase victime.
Raportul ONU prezintă şi câteva concluzii îngrijorătoare.
Bolile netransmisibile vor deveni şi mai problematice dacă guvernele nu vor lua măsuri reale de reducere a factorilor de risc asociaţi cu boli cronice precum obezitatea, inactivitatea fizică, fumatul şi abuzul de alcool.
Organizaţia Naţiunilor Unite a atras atenţia şi asupra necesităţii de rezolvare a problemei crizei angajaţilor din domeniul sanitar.