Secretul din Vilcabamba
"Repe" este o supă tradițională în Vilcabamba, din banane verzi, legume uscate, brânză albă și slănină.
Articol de RADOR, 06 Octombrie 2015, 13:21
Vilcabamba este un sat situat în Ecuador, în zonă ecuatorială, aproape de granița cu Peru, de o frumusețe rară, un adevărat colț de Rai, scrie ecology.md.
Condițiile de aici sunt perfecte pentru o agricultură de calitate și recolte bogate. Porumb, cafea, trestie de zahăr și o mulțime de fructe și legume sunt cultivate cu succes în această zonă.
Acest loc însă a atras atenția cercetătorilor și oamenilor de știință datorită locuitorilor, renumiți pentru starea excelentă de sănătate, fiind adevărate exemple de longevitate. Doctorul D. Davis care a petrecut mai mult de doi ani în acest sat a observat că "pe lângă faptul că localnicii nu sunt afectați de bolile degenerative ale sistemului nervos ca Alzheimer, Parkinson, scleroză în plăci, ei dau dovadă de o incredibilă vitalitate și își păstrează intacte, până la moarte, facultățile mintale".
Puțin mai târziu, gerontologul Morton Walker observă că localnicii cu vârste înaintate nu suferă de pierderea de calciu din oase care provoacă osteoporoză. Energia, starea uimitoare de sănătate, luciditatea acestor oameni în vârstă au uimit toți oamenii de știință care au studiat aceste meleaguri.
După mai multe cercetări, doctorul Leaf a concluzionat că alimentația ecuadorienilor din acest sat are un rol hotărâtor asupra stării lor de sănătate, presupunere confirmată ulterior și de doctorii Davies și Vela.
Pentru locuitorii din această regiune cina este masa cea mai bogată, însă hrana lor este destul de săracă în calorii, în jur de 1.200 pe zi.
Mesele lor sunt alcătuite din produse pe care le cultivă fără a folosi îngrășăminte sau pesticide, iar carnea se găsește destul de rar pe masa lor. În loc de pâine, mănâncă piure de grâu, preparat din grâu nerafinat.
Unul dintre felurile obișnuite de mâncare se numește "repe", o supă tradițională din banane verzi, legume uscate, brânză albă și slănină.
Deși nu sunt sărate, mâncărurile lor sunt picante. Fructele și legumele proaspete sunt o regulă în regimul lor alimentar, iar de trei ori pe săptămână mănâncă ouă. Pe lângă acest tip de alimentație, specialiștii consideră însă că marele secret al acestor oameni este apa pe care o beau.
O apă de izvor, provenită din două râuri care scaldă valea, Chamba și Uchima, care după părerea dr. Walker "sunt extraordinar de echilibrate (dar nu bogate) în conținutul de oligoelemente și de săruri minerale, în special calciu și magneziu".